Η επίσκεψη Τσαβούσογλου και το μήνυμα Μητσοτάκη για εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα

Μήνυμα στην Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, τις παράνομες κινήσεις και την επιθετική ρητορική έστειλε ο πρωθυπουργός εν όψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών φτάνει αύριο Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, με πρόγραμμα ιδιωτικών επισκέψεων στη Θράκη ενώ τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Η Αθήνα υποδέχεται τον Τούρκο ΥΠΕΞ με την προσδοκία ότι οι κινήσεις και συναντήσεις του στην Θράκη και την Ελληνική πρωτεύουσα θα συμβάλουν στην εμπέδωση ηπιότερου κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους όρους για την ύπαρξη εποικοδομητικού διάλογου με την Άγκυρα.

«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική για να το πω διαφορετικά μόνο τα δικά της συνετά δείγματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα Ευρωπαϊκά βήματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Των επίσημων συναντήσεων της Αθήνα θα προηγηθεί η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Θράκη, στην οποία έχει προσδώσει ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως αποκάλυψε το ertnews.gr δεν επρόκειτο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θράκη να βρεθεί στην Ξάνθη και στα Πομακοχώρια. Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή το πρόγραμμα του Μ. Τσαβούσολγου για την Κυριακή έχει ως εξής:

-Άφιξη το πρωί στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια μετάβαση στην Κομοτηνή
-Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο
-Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ
-Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης
-Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ
-Αναχώρηση το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα
-Δείπνο υποδοχής από τον Ν. Δένδια προς τιμήν του Τούρκου ΥΠΕΞ

Την Δευτέρα το πρωί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Μ. Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ν. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η Ιταλική Γερουσία επικύρωσε χθες την συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες που υπέγραψαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Ν. Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ σημειώνει:

«Η εν λόγω συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύντομο μέλλον, υποδηλώνει εκ νέου την προσήλωση τόσο της Ελλάδας, όσο και του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της χωρών, στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, και την οποία έχουν υποχρέωση να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες».

Μετά το τελεσίγραφο της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Ουέντυ Σέρμαν προς την Τουρκία ότι γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να αρθούν οι κυρώσεις για την αγορά των S400, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας στην ΕΡΤ και την Λένα Αργύρη ανέφερε ότι:

«Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400».

Πάντως η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ ενισχύεται συνεχώς. Άλλη μία άσκηση συνεκπαίδευσης ξεκίνησε χθες με την επωνυμία «POSEIDON’S RAGE» που θα διαρκέσει έως 11 Ιουνίου 2021.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος