ΕΕ: Αναστολή κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας-ΕΚΤ:Χαλάρωση όρων για “κόκκινα δάνεια”

Την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν», πρόσθεσε.

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα.

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε.

Χαλαρώνει τους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια η ΕΚΤ

H εποπτική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να ελαφρύνει περαιτέρω τις τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, δίνοντας σε αυτές περιθώρια κινήσεων όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και την εφαρμογή λογιστικών κανόνων.

Με τμήματα της οικονομίας της Ευρωζώνης να βρίσκονται εκτός λειτουργίας και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να είναι σε αναταραχή, η ΕΚΤ χαλαρώνει με δυναμικό τρόπο τους όρους της για τη χορήγηση δανείων καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από τις τράπεζες που εποπτεύει.

Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ αναφέρει, εξ άλλου, ότι ενεργοποιεί μία σειρά μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι αυτά παρέχουν κεφαλαιακή ελάφρυνση ύψους 120 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση ζημιών τους ή για τη χρηματοδότηση πιστώσεων ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Η Ευρώπη στη μέγγενη της πανδημίας-Σε καραντίνα και η Καλιφόρνια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος