Δικαίωμα ψήφου για τους ομογενείς-Για κλίμα και Κυπριακό, Μητσοτάκης με Γκουτιέρες και Αναστασιάδη(video)

Το Κυπριακό και η κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη καθώς και με τον σύμβουλο του Τράμπ Τζάρεντ Κούσνερ.  Τη δέσμευσή του για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους επανέλαβε ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Αστόρια. Η ψήφος θα προσμετράται κανονικά, τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης. 

«Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες είπε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά προσθέτοντας: “Συζητήσαμε δύο θέματα: Το πρώτο αφορά στο Κυπριακό. Ευχαρίστησα τον Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και τη διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού του ζητήματος και του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια».

Δικαίωμα ψήφου για τους ομογενείς-Για κλίμα και Κυπριακό, Μητσοτάκης με Γκουτιέρες και Αναστασιάδη(video)Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης την πράσινη ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Γενικός Γραμματέας έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της δικής του προσωπικής ατζέντας. «Επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πως η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Γι’ αυτό και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν στη διάσκεψη των Παρισίων και θα είναι μία στρατηγική τολμηρή, φιλόδοξη και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος».

Δικαίωμα ψήφου για τους ομογενείς-Για κλίμα και Κυπριακό, Μητσοτάκης με Γκουτιέρες και Αναστασιάδη(video)

Μετά τον κ. Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μία ημέρα μετά και την συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι στον κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις επισκέψεις και τις δηλώσεις Τούρκων υπουργών στα κατεχόμενα, που εμποδίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων. Τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχαν οι δύο και με άλλους ηγέτες αλλά και ο συντονισμός των επόμενων βημάτων συζητήθηκαν στην συνάντησή τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις για το εθνικό ζήτημα του Κυπριακού και η αμοιβαία ενημέρωση για τις επαφές που είχαν στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου του ΟΗΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις.

Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του ΓΓ ΟΗΕ.

“Θα κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, τονίζει σε συνέντευξη του στην Washington Post ο πρωθυπουργός, με αφορμή την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. Περιγράφει ως  βασικό στόχο του την οικονομία και την ανάγκη για δημιουργία θέσεων εργασίας. “Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους, που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.”, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στις περικοπές φόρων υπενθυμίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και τη μείωση από το 2020 της εταιρικής φορολογίας από το 29% στο 24%.

Μέχρι το 2023 θα έχει δρομολογηθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια.

“Είναι σημαντικό μετά από μία περίοδο διχασμού και έντασης να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα κοινό αφήγημα. Δεν θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός των πολλών ή των λίγων θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Kάναμε καλή αρχή, σχηματίσαμε μία κυβέρνηση που συνδυάζει την πολιτική εμπειρία με την τεχνοκρατική», σημείωσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, που προέρχεται από την ομογένεια και ξέροντας τα προβλήματα μπορεί να τα χειριστεί».

Στο σύντομο διάστημα της κυβέρνησης υποστήριξε ο πρωθυπουργός «άλλαξε η ψυχολογία, ο κόσμος είναι πιο αισιόδοξος πιο χαμογελαστός. Το κόστος δανεισμού πέφτει ραγδαία, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανεβαίνει», επισήμανε.

“Στόχος μου να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης τα επόμενα 3 με 4 χρόνια”, τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός.

Περιέγραψε το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων και στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022, στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στη διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εκφράζει η κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν θετικό».

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας “ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας”.

“Η ευρωτουρκική συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε ο κ. Μητσοτάκης”, σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, μέσα στους επόμενους 4 μήνες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η ελληνική πλευρά, εξέφρασε στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην πρόταση Αναστασιάδη, για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Επιδιώκουμε να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα προς όφελος και των δύο λαών και της σταθερότητας της περιοχής», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τις επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα, που δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ειλικρινής και στενότερη συνεργασία, πρόσθεσε.

“Απροετοίμαστος ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με Ερντογάν”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτει το ερώτημα “αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό τους και αν ναι, τι απάντηση έλαβε.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:Αντιδράσεις για τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν στις ΗΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος