Covid-19:Iλιγγιώδης η ταχύτητα εξάπλωσης στις ΗΠΑ-Αντίστροφα κινείται στην Ευρώπη (video)

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει τον πλανήτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί σήμερα ότι ο χρειάζονται σχεδόν 6 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσοκόμες και νοσοκόμους. Στις ΗΠΑ επίκεντρο πλέον  της εξάπλωσης η ταχύτητα της πανδημίας καταγράφει νέα ρεκόρ ενώ στην Ευρώπη διαπιστώνονται τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια μείωσης της ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία.    Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας, υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τη βαθιά ευγνωμοσύνη του, αλλά και τη στήριξή του στους εργαζόμενους της υγείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως φτάνουν το 1.330.000  ενώ πάνω από 74.000  άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού 

Η εντυπωσιακή είδηση που κυριαρχεί σε όλα τα πρακτορεία και στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι η εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σεντ Τόμας του Λονδίνου του πρωθυπουργού  Μπόρις Τζόνσον, που έχει προσβληθεί από τον  κορονοϊό, και μεταφέρθηκε εκεί, καθώς επιδεινώθηκε η κατάστασή του. Στο πόδι του ο υπουργός  εξωτερικών Ντόμινικ Ραμπ.

«Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου βρίσκονται με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την οικογένειά του καθώς συνεχίζει να λαμβάνει φροντίδα στο νοσοκομείο», δήλωσε με tweet της η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ταχεία ανάρρωση στον Βρετανό πρωθυπουργό, ευχήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στον «φίλο» του Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς ένα από τα μέλη της οικογενείας του εμφάνισε συμπτώματα της COVID-19, σύμφωνα με το ITV.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.150 θάνατοι από κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες και ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τους  10.783.

Εκατοντάδες τα θύματα καθημερινά  από τον κορονοϊό. Η Αμερική βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση της λίστας με τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, με επίκεντρο της πανδημίας τη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να βλέπει φως στο τούνελ, αλλά προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν και άλλα θύματα, ο ίδιος, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι, θα εξετάζονται συχνά για την Covid-19.

Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα σε Ουάσιγκτον, Νέα Ορλεάνη και Ντιτρόιτ. Μερικοί ασθενείς που νοσηλεύονται για τραυματισμούς σε πλωτά νοσοκομεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο.

Στο γειτονικό Μεξικό κατέγραψαν 31 νέους θανάτους ασθενών και τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό μέχρι σήμερα. Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ τόνισε πως θα χρειαστεί να γίνουν εσπευσμένα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.Οι μεξικανικές αρχές κατέγραψαν 296 νέα κρούσματα μόλυνσης, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ασθενών στη χώρα σε 2.439.

Αντίθετη πορεία φαίνεται να  ακολουθεί η καμπύλη της πανδημίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη και ειδικότερα σε Ισπανία και Ιταλία οι αριθμοί μειώνονται ανοίγοντας μικρό παράθυρο αισιοδοξίας.

Στην Ισπανία, το τελευταίο 24ωρο είχαμε 4.273 νέα κρούσματα και 637 θύματα. Η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται στην χώρα και η πίεση στα νοσοκομεία να μειώνεται καθώς λιγοστεύουν οι άνθρωποι που νοσηλεύονται ή εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στην Ιταλία είχαμε 636 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, ενώ στο σύνολο φτάνουν τις 16.523. Ευρεία δέσμη μέτρων 400 δις ευρώ ανακοίνωσε  η κυβέρνηση στην Ιταλία για να θεραπευτεί η οικονομίας της, από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Και μπορεί να παρατηρείται πτώση στις μολύνσεις, αλλά ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη γειτονική χώρα, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Στη Γαλλία, παρ` όλα τα ενθαρρυντικά στοιχεία που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες, οι θάνατοι αυξάνονται κυρίως στους οίκους ευγηρίας και η άρση των μέτρων δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Αναμένεται μέσα στην εβδομάδα παρέμβαση του Προέδρου Μακρόν, για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα. Παρατηρήθηκε ρεκόρ θανάτων σε μία ημέρα καθώς ανακοινώθηκαν 833 νέα θύματα. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπερνά τις 8.900.

Στη Γερμανία, σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά το Πάσχα προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς οι επιπτώσεις από την πανδημία στην οικονομία είναι ιδιαιτέρως μεγάλες τις προηγούμενες 24 ώρες, Άλλοι 173 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 1.607 στη χώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει και αναρτά σε ειδικό ιστότοπο το Robert Koch-Institut, που ειδικεύεται στις μεταδοτικές ασθένειες.

Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup και «απολύτως υπέρ» της έκδοσης «κορονο-ομολόγων», τα οποία όμως θα συνδέονται με πολιτικούς όρους, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

«Η κοινή ανάληψη κινδύνου είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η κρίση του κορονοϊού έφερε τα ευρωπαϊκά κράτη αντιμέτωπα με το ερώτημα αν είναι έτοιμα για περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Γκουρία επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα το θεωρούσε λογικό εάν αυτή η μορφή βοήθειας συνδεόταν με πολιτικούς όρους.

Τις εισηγήσεις για έκδοση ευρωπαϊκών «κορονο-ομολόγων» απορρίπτει εκ νέου ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ χαιρετίζει τις αποφάσεις σχετικά με την χαλάρωση των όρων για το χρέος.

Στο μεταξύ η οικονομική δυσπραγία εξαπλώνεται. Η αεροπορική κοινοπραξία Air France-KLM  σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια Αν Ριγκέιλ, προσθέτοντας ότι η διάθεση κρατικής βοήθειας από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα απαιτηθεί σύντομα, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της αεροπορικής εταιρίας. Ήδη στελέχη διεξάγουν συνομιλίες με τις δύο κυβερνήσεις, η καθεμιά από τις οποίες, διαθέτει ποσοστό 14% του μετοχικού πακέτου της αεροπορικής κοινοπραξίας.

Κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, τρεις μήνες μετά τον πρώτο θάνατο που καταγραφόταν στη χώρα εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.Έκτοτε, 3.331 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια,  στην ηπειρωτική Κίνα. Η Γουχάν, σε καραντίνα απο την 23η Ιανουαρίου, θα δει τα μέτρα περιορισμού της να αίρονται αύριο Τετάρτη, όταν πλέον οι υγιείς καταρχήν θα αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα να βγαίνουν από αυτό το αστικό κέντρο των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην Κύπρο, δυο νέες εφαρμογές για έξυπνα κινητά που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid 19 γνωστοποιήθηκαν στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις.

Προσωρινή απαγόρευση εισόδου για υπηκόους τρίτων χωρών και ορισμένων κρατών μελών της στην Βουλγαρία. Η απαγόρευση ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών και για τα άτομα που φθάνουν στη Βουλγαρία από τα ακόλουθα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Ισλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ελβετία. Υπάρχει ένας κατάλογος εξαιρέσεων από την απαγόρευση, που αφορά –μεταξύ άλλων- σε Βούλγαρους υπηκόους και τις οικογένειές τους, διπλωμάτες και γιατρούς.

Η διέλευση μέσω της Βουλγαρίας επιτρέπεται, υπό ορισμένους όρους, για υπηκόους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν μακροπρόθεσμα στην Ε.Ε. και υπηκόους του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Τουρκίας που επιστρέφουν στη χώρα διαμονής τους.

Ανταποκρίσεις: Νατάσα Καντζάβελου, Δώρα Μακρή, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Γιώργος Παππάς, Αλέξ. Μόρτουνταγκ

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική Είδηση:Βρετανία: Στον Μπ. Τζόνσον που εισήχθη στην εντατική στραμμένα τα βλέμματα-Τι λέει ο Τύπος

Παγκόσμια ημέρα Υγείας εν μέσω πανδημίας-ΠΟΥ: Ο κόσμος έχει έλλειψη 6 εκατομμυρίων νοσοκόμων

Προς αναζήτηση συμβιβασμού στο σημερινό Eurogroup για το πακέτο μέτρων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος