Χαμηλές προσδοκίες από την τηλε-σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. (video)

Στην τηλεδιάσκεψη των “27” είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, με αξιωματούχους της Ε.Ε. να τονίζουν πως δύσκολα θα βρεθεί η “χρυσή” τομή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν για τη χάραξη ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τους πόρους που θα πρέπει να διαθέτει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κυρίως ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε αισιόδοξος πως ίσως γίνει ένα πρώτο βήμα, με τη χώρα του να προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι Γάλλοι δηλώνουν πως αυτό θα ήταν κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαν υπό όρους, ενώ από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, τόνισε πως δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη, επιμένοντας στην έκδοση κορονο-ομολόγων, με την οποία διαφωνούν κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με τα κορονο-ομόλογα, τα οποία ζητούν η Ιταλία και η Ισπανία: «Οι συζητήσεις δεν πρέπει να αφορούν στα εργαλεία, αλλά στην επίλυση ενός προβλήματος. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να δούμε πόσα χρήματα χρειάζονται συγκεκριμένα και γιατί θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση. Αυτό θα είναι πιο σκόπιμο να συμβεί  κατά την συζήτηση για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ», τόνισε ο Σολτς.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής πρέπει να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία ή απροθυμία. Αυτό περιμένουν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, ότι μπορεί να δέχεται αξιόγραφα που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ως εγγυήσεις για τη χορήγηση πιστώσεων, με σκοπό να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επισήμανε την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επικριτικά στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Β. Όρμπαν τονίζοντας ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδη για την Ευρώπη» και υπενθύμισε την επιστολή που υπέγραψε πρόσφατα μαζί με άλλους ηγέτες, για την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ.

Απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι νέα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι στην ατζέντα θα βρεθεί η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επισήμανε, ακόμη, πως παρατηρείται σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών για την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση για τα πρώτα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σήμερα να δοθεί εντολή από τους Ευρωπαίους ηγέτες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο, διευκρίνισε.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: Bloomberg: Σχέδιο ύψους 2 τρισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν για την οικονομική ανάκαμψη
Αύριο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για την κρίση του κορονοϊού (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος