ΠΟΥ: “Πολύ υψηλό” το επίπεδο της απειλής-Το χιούμορ στη μάχη κατά του κορονοϊού (video)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε σε “πολύ υψηλό” το επίπεδο της απειλής που συνιστά ο νέος κορονοϊός, ο οποίος έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο. Στις 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η εκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ. Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι απώλειες στα χρηματιστήρια είναι τεράστιες, στη χειρότερη εβδομάδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σχεδόν κατά 6%, στα 44,26 δολάρια το βαρέλι.

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων

ΠΟΥ: “Πολύ υψηλό” το επίπεδο της απειλής-Το χιούμορ στη μάχη κατά του κορονοϊού (video)

Παρότι η Κίνα ήταν έως πρότινος η μοναδική εστία του κοροναϊού παγκοσμίως, ο κίνδυνος πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία. Ήδη σχεδόν 50 χώρες έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται από τον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητικοί”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Οι επιδημιολόγοι μας παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές σε μόνιμη βάση και τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και του κινδύνου επίπτωσης του Covid-19 σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως”, στο υψηλότερο επίπεδό του, δήλωσε. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε ότι περισσότερα από 20 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και αρκετά θεραπευτικά προϊόντα είναι στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε “μερικές εβδομάδες”, διευκρίνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να περιοριστεί αλλά το περιθώριο για τον περιορισμό της επιδημίας στενεύει. “Δεν είναι ώρα για πανικό, είναι ώρα για να προετοιμαστούμε πλήρως”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Στην Κίνα, απ’ όπου ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ιός έχει σκοτώσει 2.791 ανθρώπους.

Στον υπόλοιπο κόσμο, 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία.

Στους 210 έφτασαν οι νεκροί στο Ιράν, ενώ τα κρούσματα του κορoνοϊού ξεπέρασαν τα 2.300 στη βόρεια Κορέα. Τα πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα σε Ολλανδία Λιθουανία, Λευκορωσία, Ισλανδία.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νιγηρία, ένας Ιταλός, εισήλθε στη χώρα με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ο επιθεωρητής Υγείας της Πολιτείας Λάγκος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο άνδρας ταξίδεψε από το Μιλάνο και έφτασε στη Νιγηρία το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, πέρασε τη νύκτα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Λάγκος και στη συνέχεια πήγε στην εργασία του, στη γειτονική πολιτεία Ογκούν, εξήγησε ο επιθεωρητής Ακίν Αμπαγιόμι. Σε καραντίνα τέθηκαν 28 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Οι αρχές της Ελβετίας απαγορεύουν όλες τις εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων.Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αλέν Μπερσέ, υπάρχουν τώρα 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα.

Ένας εργαζόμενος της εταιρείας Google, στα γραφεία του ομίλου στη Ζυρίχη, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, σύμφωνα με το Business Insider.

Τα περίπου 60 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία. Επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess ο πρώτος Βρετανός υπήκοος που πέθανε από τον Covid-19.Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κοροναϊού (COVID-19) στην Κροατία, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε πέντε, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Βίλι Μπέρος.

Πρόκειτα για άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους νοσούντες από τον ιό και νοσηλεύονται, με ήπια συμπτώματα, στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ, «Fran Mihaljevic», όπως ανέφερε ο κ. Μπέρος στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε δύο άνδρες, που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία, με το Μεξικό να γίνεται η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική που πλήττεται από τον ιό.

Σε καραντίνα οι πελάτες δύο ξενοδοχείων στο Αμπού Ντάμπι. Ακόμη οκτώ νεκροί από τον covid-19 στο Ιράν, όπου τα κρούσματα πλέον φτάνουν τα 388. Κλειστά για τρεις ημέρες όλα τα σχολεία της χώρας.

Παρά το κρούσμα του κοροναϊού, οι διαδηλωτές του κινήματος ‘Χιράκ’ βγήκαν στους δρόμους την πρώτη Παρασκευή του β’ έτους των κινητοποιήσεων.Τα συνθήματα επιστράτευσαν ξανά μεγάλες δόσεις χιούμορ, συνδυάζοντας την πολιτική κατάσταση με την επικαιρότητα—το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα, ένας Ιταλός, που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές.

«Φέρτε τον κοροναϊό, φέρτε τις BRI (δυνάμεις καταστολής), εμείς δεν σταματάμε!» και «δεν μας φοβίζετε με τον κοροναϊό, εμείς δεν σταματάμε εδώ!», φώναξε το πλήθος, ενώ πολλοί ήσαν εκείνοι οι διαδηλωτές που φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, «παρά τον κοροναϊό, το ραμαζάνι, τη βροχή και το κρύο» εκδήλωσαν και πολλοί διαδηλωτές, μιλώντας προσωπικά στο Γαλλικό πρακτορείο.


Άλλα δύο κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή, η Ρουμανία με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την Τετάρτη να ανέρχεται πλέον στους τρεις ασθενείς, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου.

Στην Ιταλία στους 21 ανέρχονται οι νεκροί. Η Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό ότι τα κρούσματα του κοροναϊού, σε όλη την χώρα, είναι, πλέον, 800.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν 19 νέα κρούσματα του κοροναϊού, ανεβάζοντας σε 57 τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τις χειραψίες, ως προληπτικό μέτρο.

Κρούσμα και σε σκύλο ασθενούς στο Χονγκ Κονγκ

Ο σκύλος μίας ασθενούς από τον νέο κοροναϊό στο Χονγκ Κονγκ τέθηκε σε καραντίνα σήμερα αφού βρέθηκε θετικός στον ιό, ανακοίνωσαν οι αρχές, αν και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί η ασθένεια μεταδίδεται από τα ζώα συντροφιάς στους ανθρώπους.

 Ανησυχία ΠΟΥ για τα περιστατικά αναμόλυνσης του ιού

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμάιερ δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα άτομα αναμολύνονται από τον ιό Covid-19, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πώς γίνονται τα τεστ. Γενικώς, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό θα έχει ανοσία, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Έτοιμη για δράση και η ΕΕ

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 6 Μαρτίου με αντικείμενο την επιδημία του κοροναϊού. Στην προηγούμενη έκτακτη συνάντησή τους, για τον ίδιο λόγο, οι υπουργοί αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο εάν η επιδημία του κοροναϊού αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ένα προσωρινό σοκ για την «ανθεκτική» οικονομία του μπλοκ, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

Ο Σεντένο, που είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι να υπάρξει πρόνοια για όσους επηρεάζονται και να καταβληθούν προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αλλά και ότι οι υπουργοί είναι σε συνεχή επικοινωνία για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Η Ιταλία πολεμά με χιούμορ την επιδημία

Το Μιλάνο, που βρίσκεται στα 60 χιλιόμετρα από την εστία της μετάδοσης στην Λομβαρδία, έχει ήδη λανσάρει την μόδα του “apérivirus”. Είναι η μιλανέζικη εκδοχή του “happy hour”, όπου μπορεί να πιει κανείς ένα απεριτίφ μασουλώντας κάτι μικρό σε χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές. Αρχικά, τα μπαρ είχαν κλείσει στο Μιλάνο την ώρα του απεριτίφ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ζαχαροπλαστείο Gelateria Infinito, στα περίχωρα της Κρεμόνα, άλλη περιοχή της Λομβαρδίας όπου έχουν εντοπισθεί πολλά κρούσματα, απαντά στον ιό με ένα γλυκό από παγωτό που ονομάζει “Corona Cake” και είναι διακοσμημένο με τις χαρακτηριστικές προεξοχές του νέου κινεζικού ιού Covid-19 που θυμίζουν κορώνα.


«Το ξέρουμε ότι το θέμα είναι σοβαρό, αλλά πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την στενοχώρια και τον φόβο τα προβλήματα. Το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τις οδηγίες και να παραμείνουμε ήρεμοι. Αν στο μεταξύ φάμε ένα καλό παγωτό, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάνει κακό», εξηγούν οι ιδιοκτήτες του καταστήματος Αντρέα Σκιράλι και η γυναίκα του Ντανιέλ στην εφημερίδα La Repubblica.

Οι Ιταλοί ξεδιπλώνουν το χιούμορ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρίθμητες φωτογραφίες και βίντεο.

Τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν οι ιταλικές αρχές δίνουν επίσης ευκαιρία για καλαμπούρια.

Ενα βίντεο δείχνει μία ηλικιωμένη γυναίκα να φτερνίζεται. Ενα δευτερόλεπτο μετά, μέλη των ειδικών δυνάμεων εισβάλλουν στο σπίτι της από την πόρτα, το παράθυρο και την στέγη.

Άλλο βίντεο δείχνει μία γυναίκα να εκρήγνυται: «(Με τα σχολεία κλειστά) έπειτα από μία βδομάδα κλεισμένα στο σπίτι, αν τα παιδιά μου δεν πεθάνουν από τον ιό, θα τα σκοτώσω εγώ!».

Το χιούμορ επιστρατεύουν και πολίτες άλλων χωρών.

Αλλά η πλάκα έχει και όρια: η αστυνομία οδήγησε στην δικαιοσύνη έναν άνδρα από την βόρεια Ιταλία που πόσταρε ψεύτικη selfie μπροστά από νοσοκομείο δηλώνοντας ότι είναι θετικός στον Covid-19 και συμβουλεύοντας όλους τους φίλους και γνωστούς να κάνουν τεστ.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μακραίνει ο κατάλογος των χωρών εξάπλωσης του κορονοϊού-«Βουτιά» στα χρηματιστήρια (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος