Αναβάθμισε το αξιόχρεο ο S&P – Ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα (video)

Στην αναβάθμιση της πιστοληπικής ικανότητας της χώρας, κατά μία βαθμίδα (σε ΒΒ- από Β+) προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor`s, γεγονός που, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της οικονομίας η αναβάθμιση αναμένεται να βελτιώσει άμεσα  τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και την πρόσβαση στις αγορές με φθηνότερο δανεισμό για δημόσιο και τράπεζες.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας για τους συνταξιούχους, η πλήρης άρση των capital control σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρξε εκκροή κεφαλαίων, αλλά και η αποσύνδεση των εθνικών εκλογών με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέβαλαν στην απόφαση του οίκου αξιολόγησης.

Μάλιστα ο αμερικανικός οίκος αφήνει  ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αναβάθμιση στους επόμενους 12 μήνες αν συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αφού εκτιμά πως η Ελλάδα έχει θετικές προοπτικές και θα παρουσιάζει ανάπτυξη που θα ξεπερνά κάθε χρόνο το 2,5% κατά την περίοδο 2019- 2022.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του τόνισε ότι η αναβάθμιση αποδεικνύει πως  η οικονομία γίνεται ολοένα ιαι Ισχυρότερη. “Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, που αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις.Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε και νέα υποχώρηση και έπεσε στο 1,20%, ενώ υπέρβαση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφάνισε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4.47 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου για 1.47 δισεκατομμύρια ευρώ. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος