Eurogroup: Αναγνώριση προόδου και έναρξη τεχνικών συζητήσεων για το χρέος-Το επόμενο διάστημα η δόση (video)

Σε θετικό κλίμα ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολογησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση, καθώς είναι τεχνικής φύσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεντένο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.

Πρόκειται για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πανελλαδική κλίμακα, τα οποία εκκρεμούν για λόγους τεχνικής φύσης, όπως διευκρίνισαν νωρίτερα πηγές του ΥπΟικ και πως είναι θέμα ημερών να επαληθευτεί η υλοποίησή τους.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Σεντένο τόνισε ότι οι θεσμοί θα το αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει, από νομικής πλευράς, τις αναγκαίες δράσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρέπει να αξιολογηθεί πώς θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Σεντένο, τώρα είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τα παραπάνω αποτύπωσε και σε ανάρτησή του στο twitter. «Καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος» ανέφερε σε μήνυμα του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, λέγοντας ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου. Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας , τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα. Το 99% των προαπαιτούμενων υλοποιήθηκαν, ανέφερε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Είμαι πεπεισμένος, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, πως τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως για την επόμενο Eurogroup, επιτρέποντας την λήψη απόφασης για εκταμιεύσεις.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα έχει την κυριότητα της Ελλάδας και αναμένεται να είναι έτοιμο περί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Γ. Συριόπουλος

Σχετική είδηση: “Φύλλο προόδου” από το Eurogroup για το τυπικό κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος