Αμαζόνιος: Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για τις πυρκαγιές (video)

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την τεράστια καταστροφή, που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ενώ το θέμα βρίσκεται και στην ατζέντα της συνόδου G7 στη Γαλλία.

Διπλωματικές συγκρούσεις προκαλούν οι τεράστιες πυρκαγιές που αποτεφρώνουν εδώ και μέρες, μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών του Αμαζονίου, μια απίστευτη οικολογική καταστροφή, που οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη παρέμβαση. “Το σπίτι μας καίγεται, κυριολεκτικά” έγραψε στο twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν. Οργισμένος ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρου, τον κατηγόρησε ότι εμφορείται, από αποικιοκρατική νοοτροπία. Διαδηλώσεις στη Βραζιλία αλλά και στη Λατινική Αμερική, καταφέρονται προς την πολιτική του Μπολσονάρου στον τομέα του περιβάλλοντος.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι για τις πυρκαγιές ευθύνεται η αποψίλωση των δασών, για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμα εδάφη και βοσκοτόπια.

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας ο πρόεδρος της Βραζιλίας αποφάσισε την αποστολή του στρατού, για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Κυρώσεις σε βάρος της Βραζιλίας εξετάζει η Ευρώπη, ενώ κάθε λεπτό αποψιλώνεται έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Παρέμβαση Α. Τσίπρα

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντας τη στάση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι η Ελλάδα Ελληνική πρέπει να αντιταχθεί στη συμφωνία ΕΕ – Mercosur. Πρόκειται για εμπορική συμφωνία που σύναψε η ΕΕ με Βραζιλία Αργεντινή Ουρουγουάη και Παραγουάη και την οποία απειλούν να μπλοκάρουν ηγέτες της ΕΕ αν η κυβέρνηση Μπολσονάρο, στη Βραζιλία δεν αναλάβει περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, καθώς πρόκειται για συμφωνία μέσω της οποίας, μέσω της προκειμένου να παραχθούν προϊόντα τροφίμων για την Ευρώπη, θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περιοχές της Νότας Αμερικής και του Αμαζονίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις φωτιές στον Αμαζόνιο την κλιματική αλλαγή, τις πολιτικές που αγνοούν το περιβάλλον και προσθέτει ότι οι ηγέτες που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα εγκληματούν εις βάρος της ανθρωπότητας.

Ανεφέρει επίσης: “Ο κύριος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνταχθεί μαζί του, να πει έστω μια λέξη. Δεν ακούσαμε κάτι. Έστω και τώρα, οφείλει άμεσα και η Ελλάδα να αντιταχθεί στη Συμφωνία ΕΕ – Mercosur, όσο η ακραία Δεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρου αρνείται να αναλάβει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις”.

Απάντηση Σ. Πέτσα

Η περιβαλλοντική ευαισθησία του κ. Τσίπρα άργησε 4,5 χρόνια, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παραπέμποντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις άμεσες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Μάτι και στη δήλωσή του, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, ότι στόχος του είναι μία Ευρώπη που θα θέτει τα θέματα περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Στον κ. Πέτσα απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: “Βιάστηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας στην δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την κλιματική αλλαγή, πιστός στο δόγμα η επικοινωνία είναι πιο σημαντική από την ουσία.

Αν όμως διαβάσει και αυτός τα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν θα διαπιστώσει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε γενικότητες για το κλίμα και δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη πρόταση πρωτοβουλιών για το θέμα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτά”.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: “Ο καβγάς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο και την κλιματική αλλαγή είναι υποκριτικός, γιατί και οι δυο έχουν βαρύτατες ευθύνες για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που κόστισαν ανθρώπινες ζωές όπως η πυρκαγιά στο Μάτι, την Πελοπόννησο, ή την Εύβοια, όπου φέτος 25.000 στρέμματα δασικής γης προστέθηκαν στα 12.000 που κάηκαν πέρσι. Το ίδιο ισχύει και για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, την Κρήτη, κ.α. Δικό τους έργο είναι και η σχεδιασμένη εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση με προφανή στόχευση να αναλάβουν δράση οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Όσο για την κυβέρνηση Μακρόν η δήθεν ευαισθησία της δεν αφορά την προστασία των οικοσυστημάτων στον Αμαζόνιο και την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης Μπολσονάρο στη Βραζιλία αλλά, μεταξύ άλλων, και την ενεργοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας ΕΕ – Mercosur για την οποία τα Γαλλικά μονοπώλια διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια από τους ανταγωνιστές τους. Το ίδιο κάλπικη είναι και η «ευαισθησία» των κυβερνήσεων των G7, όπου οι μεταξύ τους αντιθέσεις εκτός των άλλων αφορούν και την εκμετάλλευση του Αμαζονίου, η οποία αποτελεί μήλον της έριδος για τους μεγάλους ομίλους”.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος