Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου- Αξιολογείται η εισήγηση για σταδιακή άρση των μέτρων (live+video)

Επί τάπητος έχει θέσει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ευρεία σύσκεψη -μέσω τηλεδιάσκεψης- για το θέμα, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρέδωσε το πόρισμά της στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις με ειδικούς, κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του μέσα στο Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα θα ανακοινώσει με διάγγελμα τις αποφάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές, θα γίνει σταδιακά -πιθανότατα ανά δύο εβδομάδες-, θα βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση, και θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών και την πορεία της νόσου.

Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουμε τη μετάβαση στην ομαλότητα είναι ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, θα συνεχιστεί η τήρηση κάποιων κανόνων στη ζωή μας και η μετάβαση θα είναι σταδιακή, υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

“Εχει έρθει η ώρα να χαλαρώσουμε τους επόμενους δύο μήνες, αλλά σταδιακά και ελεγχόμενα, για να διατηρήσουμε την καλή εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα ως χώρα και ως λαός”, υπογράμμισε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα θύματα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 130 και τα κρούσματα σε 2.490.

“Ημερομηνία κλειδί” η 4η Μαΐου

Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται μέχρι τη 10η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνεται σε φάσεις και θα εκτείνεται σε βάθος 1 με 1,5 μήνα. Από τις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν με αυστηρούς όμως κανόνες τα εμπορικά καταστήματα -εκτός από τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα-, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Στη δεύτερη φάση αναμένεται να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, αλλά υπό διαφορετικούς ορούς. Οσον αφορά την εκπαίδευση, πρόθεση είναι πρώτοι να καθίσουν ξανά στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου περί τα μέσα Μαΐου.

Σταδιακή θα είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, ενώ σχετικά με τον τουρισμό η αρχή θα γίνει με τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και στη συνέχεια με τα εποχικά καταλύματα. Για τον τουρισμό από το εξωτερικό, απαιτείται ευρωπαϊκή συνεργασία.

Προς κατάργηση βαίνει και το sms, μάλλον ήδη από την πρώτη εβδομάδα άρσης των πρώτων περιοριστικών μέτρων, καθώς αναμένεται να αρθεί και ο περιορισμός για μετακίνηση από νομό σε νομό.

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργούα για τα βήματα επανεκκίνησης των αθλητικών δραστηριοτήτων

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού πραγματοποίησε επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο το σχεδιασμό των βημάτων για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η στήριξη του κινήματος του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η χώρα μας έπεσε κι άλλο στην παγκόσμια κατάταξη εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και βρίσκεται στην 58η θέση. Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορονοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος