Συσκέψεις στο Μαξίμου για την πρόταση άρσης των μέτρων-ΕΟΔΥ: 27 νέα κρούσματα-Στους 130 οι θάνατοι συνολικά (live+video)

Σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόρδα, Νίκου Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για την άρση των μέτρων. Στις 12 θα ακολουθήσει άλλη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των συνεργατών του για το θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό του μήνυμα στην αρχή της εβδομάδας. Η χώρα μας έπεσε κι άλλο στην παγκόσμια κατάταξη εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και βρίσκεται στην 58η θέση. Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορονοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε απευθείας την εικόνα της ΕΡΤ1

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: 27 νέα κρούσματα, σύνολο: 2.490. Στους 130 οι θάνατοι, πέντε σήμερα, με διάμεση ηλικία τα 74 χρόνια. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 48 με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Εξήντα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 61.406 κλινικά δείγματα.

Συσκέψεις στο Μαξίμου για την πρόταση άρσης των μέτρων-ΕΟΔΥ: 27 νέα κρούσματα-Στους 130 οι θάνατοι συνολικά (live+video)

infographics: Πάνος Κωνσταντόπουλος για την Παρασκευή 24 Απριλίου

Σχετικά με τη μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς 3 από τους ασθενείς της κλινικής κατέληξαν ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής.

Όλο το προσωπικό που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα, εργαζόμενοι ή συνεργαζόμενοι με την κλινική, είναι σε καραντίνα σε κατ’οίκον απομόνωση και παρακολουθείται η υγεία τους ενώ έχουν απομακρυνθεί από την κλινική.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι απ΄ότι πληροφορήθηκε σε επιτόπια επίσκεψή του και συνάντηση με το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς, έχουν ενημερωθεί όλοι τους, ακόμη και αυτοί που τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαν νοσηλευτεί για οποιοδήποτε λόγο στην κλινική καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας.

Ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέτρα ατομικής προστασίας για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών διότι ακόμη και οι αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας. «Υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση γι’αυτούς τους ανθρώπους και θα γίνεται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ανά 2-3 μέρες, ανάλογα με την ημέρα της αιμοκάθαρσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε έγκαιρα σε κάποια περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής στους ανθρώπους που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου .

Σήμερα το πρωί, εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας.

«Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά περισσότερο να ακούσουμε αυτό σαν ένα σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας. Είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, όπως μού είπε κάποιος σήμερα, η αμέλεια δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε χθες (Πέμπτη) οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου: οι καρδιοπαθείς (19,4%), οι χρόνια αναπνευστικά άρρωστοι – με το άσθμα να εξαιρείται από αυτούς (16,5%), οι διαβητικοί (14,8%), οι νεφροπαθείς (9,5%) και η υπερτασικοί (11,6%).

Σχετικά με δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων, όπως το REMDESIVIR, o κ. Τσιόδρας ανέφερε πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις – όπως και για την χλωροκίνη – και είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε χωρίς επαρκή δεδομένα για το πότε ακριβώς έχει δοθεί το φάρμακο και τον σχεδιασμό μιας μελέτης που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.

«Έτσι συνέβη και με αυτήν τη μελέτη 158 ανθρώπων, αποτελέσματα της οποίας διέρρευσαν στον διαδικτυακό τόπο του Πασκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη μελέτη όπου συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς, δεν είχε ολοκληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ασθενών και έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από προηγούμενή μελέτη στο Σικάγο. Πρέπει να περιμένουμε ακόμη, δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για τα φάρμακα και χρησιμοποιούμε τα φάρμακα με την καλύτερη δυνατή επιστημονική γνώση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στον κόσμο», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα αντίστοιχο φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Emory, αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν δουλεύει όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο, συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε κάποια δεδομένα που αφορούν την αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και στην υγρασία, τα οποία δημοσιεύτηκαν από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορονοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη δύναμη του σε ένα σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον η ημίσεια ζωή του κορονοϊού πέφτει στις έξι ώρες. Όταν βάζεις στην παράμετρο και το φως και την υγρασία, αλλά με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ημίσεια ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά.

Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη, το αντισηπτικό, ήταν ένα πάρα πολύ καλό απολυμαντικό.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό κέντρο σε χθεσινές ανακοινώσεις σχολίασε το γεγονός και είπε ότι η μέγιστη κορύφωση κορονοϊών τους σημερινούς μήνες αναμένεται να εμφανιστεί και από το νέο κορονοϊό, ενώ δεν τοποθετήθηκε όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει την μετάδοση του ιού. Με μαθηματικές εκτιμήσεις προβλέπουν ότι μπορεί να πέσει η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι περίπου 20%, αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών εάν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μια χώρα.

Σχετικά με τη χρήση των κλιματιστικών, από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, εκδόθηκε εγκύκλιος για τη λήψη μέτρων διασφάλισης δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων.

Διευκρινίζεται ότι αυτές καθαυτές οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού. Παρ’όλα αυτά, υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς.

Τελειώνοντας ο κ. Τσιόδρας είπε ότι συνεχίζεται η επαγρύπνηση και ότι οι στόχοι δημόσιας υγείας παραμένουν οι ίδιοι: όπως ανέφερε, το Ευρωπαϊκό κέντρο στην χθεσινή του κοινή αναφορά, σκοπός είναι να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό – έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επιτύχουμε σε αυτόν τον τομέα – με έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων, μέχρι την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων.

Ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό και για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε τυχόν νέες λοιμώξεις ή επιδημίες να παραμείνουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε ανοσία στον πληθυσμό, μέχρι να εμφανιστεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και να υπάρχει επάρκεια στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα για να διατηρήσουμε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός, κατέληξε.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαίου, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι θετικά, γεγονός που μας επιτρέπει να συζητάμε για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να συνεχίσουν τα πράγματα να εκτυλίσσονται θετικά, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επαγρύπνηση.

Ενημέρωσε ότι η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται μέχρι τη 10η Μαΐου.

Απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους που γιορτάζουν από σήμερα το Ραμαζάνι, υπενθύμισε ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό.

Σε σχέση με τη δομή στα δυτικά προάστια, ενημέρωσε ότι από την εν εξελίξει διαδικασία ιχνηλάτησης σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέκυψαν μέχρι τώρα 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα.

Όσον αφορά τη δομή στα νότια προάστια όλα τα τεστ προέκυψαν αρνητικά.

Έρευνα και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Επιτόπιο έλεγχο στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» διενήργησε σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθεί η συμμόρφωση της επιχείρησης στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μετά τους θανάτους και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν.

Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της κλινικής στο Περιστέρι και ιδιαίτερα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ενώ ζητήθηκαν και σειρά εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων.

Η ανεξάρτητη αρχή προγραμματίζει ανάλογους ελέγχους και σε άλλες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ιδιωτικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας με αντικείμενο την αξιολόγηση με τους κανόνες και τα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού.

Λήξη της καραντίνας μετά από 24 μέρες για την Μεσοποταμία Καστοριάς

Συνεχίζεται η καραντίνα στο Ζουμπούλι και το Αρναούτι της Ξάνθης, ενώ αντιθέτως σήμερα έληξε μετά από 24 μέρες στη Μεσοποταμία της Καστοριάς εν μέσω πανηγυρισμών, καθώς στο διάστημα αυτό δεν σημειώθηκε κανένα νέο κρούσμα.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ανακουφισμένοι. Κυρίως οι εργαζόμενοι στα καταστήματα τροφοδοσίας όπως τα σουπερ μάρκετ και οι φούρνοι, που έπρεπε να παραδίνουν τα ψώνια πόρτα πόρτα.

Τις τελευταίες 8 ημέρες δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα, ενώ και τα 197 τεστ που έγιναν το τελευταίο 10ήμερο, βγήκαν αρνητικά. Ο οικονομικός αντίκτυπος όμως μετά από 24 μέρες πλήρους καραντίνας είναι μεγάλος και κανένας δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς δηλώνει την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα οικονομικής στήριξης, πρωτίστως για τα 6 χωριά της Μεσοποταμίας αλλά και για όλο το νομό, που και πριν την υγειονομική κρίση είχε τα πρωτεία στην ανεργία.

Στην Ν. Σμύρνη Λάρισας όπου η καραντίνα παρατάθηκε για μία ακόμη εβδομάδα σε συγκεκριμένο σημείο του οικισμού, ο εκνευρισμός είναι μεγάλος. Κυρίως σε όσους ασχολούνται με αγροτικές δουλειές και δεν μπορούν να εργαστούν.

Η καραντίνα στη Νέα σμύρνη της Λάρισας θα λήξει στις 30 Απριλίου.

Εντοπίστηκαν το πρωί στο σταθμό Λαρίσης και στην πλατεία Βικτωρίας τα πέντε άτομα που διέφυγαν τις βραδινές ώρες της Πέμπτης από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Μαλακάσα η οποία βρίσκεται σε καραντίνα.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό των 27 αστυνομικών, μετά τον εντοπισμό κρούσματος την Τετάρτη στην δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα, βρέθηκαν αρνητικοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο αλλοδαπός που κατήγγειλε κακοποίηση του παιδιού του, πέρασε από το τμήμα Ασφάλειας Ωρωπού, την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην ΓΑΔΑ και από άλλες υπηρεσίες .

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Βαγγέλης Μητρούσιας, Σοφία Ζουζέλη, Ζώης Κακκαβάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος