Αλεξάντερ Λουκασένκο: Γιατί τον αποκαλούν «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης»

Ποιoς είναι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο που αποκαλείται «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» και τι ρόλο διαδραματίζει ο εικοσιεξάχρονος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ραμάν Προτάσεβιτς που είχε μεταδώσει υλικό από μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του;

Τον αποκαλούν «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης». Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994 ελέγχοντας τα πάντα στη χώρα: οι φωνές των αντιφρονούντων καταπνίγονται και οι πολιτικοί του αντίπαλοι φυλακίζονται. Ο Νάιτζελ Γκουντ Ντέιβις, πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκορωσία, λέει πως «ο Λουκασένκο είναι τώρα μια διεθνής απειλή και όχι απειλή απλώς για τον λαό του».

Για τον Λευκορώσο πρόεδρο, όποιος συμμετέχει σε διαδηλώσεις εναντίον του διώκεται και φυλακίζεται. Η Λευκορωσίδα μπασκετμπολίστρια του Παναθηναϊκού, Γελένα Λεουτσένκα, που έχει συλληφθεί και φυλακιστεί στην πατρίδα της λόγω της συμμετοχής της σε αντικυβερνητική διαδήλωση, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της: « Επέλεξα το νούμερο 20 γιατί το 2020 ο λαός της Λευκορωσίας ξεσηκώθηκε για την αλήθεια, για τα δικαιώματά του. Πολλά τρομακτικά πράγματα έχουν συμβεί…».

Όσοι του ασκουν κριτική, αντιμετωπίζουν κατηγορίες ακόμη και για τρομοκρατία. Στη λίστα των κατηγορούμενων για τρομοκρατία βρισκόταν και ο εικοσιεξάχρονος Ρόμαν Προτάσεβιτς, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

«Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή επειδή είναι στη λίστα των τρομοκρατών, επειδή απλώς προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις πράξεις ενός δικτάτορα» λέει ο Τζέισον Ίσραελ, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς ήταν μόλις δεκαεφτά ετών όταν συνελήφθη πρώτη φορά από τις λευκορωσικές αρχές. Ήταν ο διαχειριστής δύο διαδικτυακών ομάδων εναντίον του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος, τον χτύπησαν άγρια, του ζήτησαν τους κωδικούς πρόσβασης και τον απείλησαν πως θα τον κατηγορούσαν πως βρισκόταν πίσω από ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Η μητέρα του λέει ότι «ο γιος μου απλά είναι ένας ήρωας».

Ο νεαρός ακτιβιστής δεν πτοήθηκε: εργάστηκε ως φωτογράφος και δημοσιογράφος σε Μέσα Ενημέρωσης της Λευκορωσίας. Το 2019 κατέφυγε στην Πολωνία. Εκεί, ως αρχισυντάκτης της Υπηρεσίας Ειδήσεων ΝΕΧΤΑ στην εφαρμογή Telegram, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην διοργάνωση αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής της ηγέτιδας της Αντιπολίτευσης, Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια στην εκστρατεία της κατά του Λουκασένκο. Μάλιστα, την είχε ακολουθήσει και στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την ομιλία της στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η Τιχανόφσκαγια δεν μασάει τα λόγια της: «(Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο) είναι ο πρώην Πρόεδρος της χώρας μας, έχει χάσει τις εκλογές».

Πηγή ΕΡΤ — Επιμέλεια Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος