4ο κύμα: Πόσοι δίνουν μάχη στις εντατικές – Οι παρεμβάσεις που εισηγούνται οι ειδικοί για τις κόκκινες περιοχές

Το τέταρτο πανδημικό κύμα σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την ώρα που σε όλη τη χώρα τα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 5.000.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.449 νέα κρούσματα, 430 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και 52 συνάνθρωποι μας, έχασαν τη ζωή τους.

Το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται. Μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 828. Η απελπιστική κατάσταση αποτυπώνεται στα νοσοκομεία της πόλης. Στην τελευταία εφημερία, το “Παπανικολάου” δεν είχε ούτε μια κενή κλίνη.

Ήδη ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ασφυκτικά γεμάτα είναι και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ χθες χρειάστηκε να διακομισθούν περιστατικά και στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Στο Νοσοκομείο Ξάνθης, η πληρότητα είναι στο 100%, κι ενδέχεται να ανοίξει μια νέα πτέρυγα για να αντιμετωπισθούν τα αυξημένα περιστατικά Covid.

Στα Γιάννενα, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί το τελευταίο τριήμερο, με αποτέλεσμα στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα για νοσηλεία νέων ασθενών.

” Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας”

Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου, δήλωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες μελετά η εθνική επιτροπή εμβολιασμών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στη σχετική λίστα της ΕΕ, ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την Παρασκευή 5/11 ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση του Johnson&Johnson.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και τη θωράκιση του πληθυσμού

Σε τρεις άξονες κινούνται οι παρεμβάσεις της πολιτείας, στις κόκκινες περιοχές, για τον περιορισμό της πανδημίας:

  • αυξημένοι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους αμιγείς χώρους με ενεργοποίηση ανάλογων κυρώσεων για τους παραβάτες
  • ενίσχυση, των νοσοκομείων, με ιατρικό προσωπικό, μέσω αναδιάταξης δυνάμεων
  • και θέσπιση κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση πειθούς για την αύξηση του εμβολιασμού, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων που θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή εισηγείται στις κόκκινες περιοχές:

  • τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα
  • απαγόρευση μουσικής στους μικτούς χώρους διασκέδασης
  • αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Η διαχείριση της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

“Χυδαία” χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας.

«’Ερχεται ο κ. Τσίπρας και λέει ότι δεν είναι κοινής αποδοχής (οι επιστήμονες) και τους στοχοποιούν οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Για αλαζονεία κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τη συγκρότηση επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής.

Η πολιτική ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, του ανήκει αποκλειστικά, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να τα έχει χαμένα, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση της πανδημίας, αναφέρει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους μεγάλης διασποράς και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας… προχωράει στα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης της υγείας, σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση θα απολογηθεί για τις λάθος επιλογές της και τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της περί της επίτευξης τείχους ανοσίας, τονίζει το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης.

Οι εισηγήσεις της επιτροπής θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση την ερχόμενη Τετάρτη.

Η εισήγηση της επιτροπής

Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη λήψης μέτρων και στην εκπεφρασμένη βούληση κυβέρνησης και επιστημόνων να μην επηρεάζεται η ζωή των εμβολιασμένων.

Η προστασία ωστόσο των ανεμβολίαστων επιβάλλει τη λήψη μέτρων, τουλάχιστον στις κόκκινες περιοχές.

Τα μέτρα θα αφορούν τους τομείς εστίασης και διασκέδασης. Εξετάζεται επίσης η θέσπιση ενός αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των ανοιχτών μικτών χώρων διασκέδασης, εκεί που έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι, καθώς αυτοί οι χώροι στην πλειονότητα τους μόνο ανοιχτοί δεν είναι

Αρκετοί επιστήμονες αναμένεται να ζητήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κόκκινες περιοχές και μη σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Τσακίρη, Μίνα Μαυρογιάννη, Βασίλης Σιώμος, Ελίνα Κολύβα, Σοφία Πατραμάνη
Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος