Ρωγμές στα κελιά της Μονής Βατοπεδίου δημιουργήθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό των 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο Άγιο Όρος. Ζημιές έχουν καταγραφεί κυρίως σε κτίσματα που βρίσκονται γύρω από το επίκεντρο δηλαδή, κοντά στις Καρυές.
«Τα πιο ευαίσθητα σημεία που υπάρχουν στα μοναστήρια γενικότερα – αυτά που είναι κοντά στο επίκεντρο όπως το δικό μας – καλό είναι να μην βρίσκεται κανείς πολύ κοντά σε καμινάδες», σημείωσε ο πατέρας Αρσένιος, πατέρας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.
Οι προσκυνητές που ήταν στις Μονές κάνουν λόγο για ένα έντονο φαινόμενο, ωστόσο πολλοί συνεχίζουν να συρρέουν στο Άγιο Όρος καθημερινά. Προσκυνητές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλώνουν στην κάμερα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Τίμο Φακαλή ήταν ότι δεν πτοούνται από τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις που καταγράφονται τελευταία στην Αθωνική Πολιτεία. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σήμερα (27/3) έχουν εκδοθεί 1200 διαμονής κύρια, ακόμα και με απαγορευτικό απόπλου από την Ουρανούπολη.
Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για συνήθη σεισμική ακολουθία, ωστόσο συνιστούν σε μοναχούς και προσκυνητές να βρίσκονται σε εγρήγορση.
«Δυστυχώς αυτές οι ομάδες σεισμών πολλές φορές επιμένουν, οπότε θα πρέπει γενικά να είμαστε επιφυλακτικοί. Μπορεί ξαφνικά, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, σε ένα μήνα, σε τρεις μήνες να κάνει πάλι έναν αντίστοιχο σεισμό με μία ακολουθία. Αυτές τις σμηνοσηρές δυστυχώς επιμένουν», δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ.
«Πρέπει να μπούμε πλέον στη λογική του να κάνουμε ένα πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης όλης της Αθωνικής χερσονήσου, ώστε να μπορέσουν οι μνημιακές αυτές κατασκευές να αναλαμβάνουν τα σεισμικά φορτία», σημείωσε από την πλευρά του ο Ηλίας Περτσινίδης πρ. ΤΕΕ-Δντης Αγιορείτικης Κληρονομιάς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος