Θεσσαλονίκη: Τα σιροπιαστά που ξεχωρίζουν και συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοτυπία

Τα χρωματιστά κανταΐφια κερδίζουν το βλέμμα και εντυπωσιάζουν με τη γεύση, όπως φυσικά και τα κλασικά κουρκουμπίνια.

Τα σιροπιαστά γλυκά έχουν την τιμητική τους την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο, καθώς τα περισσότερα γλυκίσματα συνδέονται με την παράδοσή μας. Γαλακτομπούρεκο, σαραγλί, τουλούμπες, ρεβανί, κανταΐφι, κουρκουμπίνια, αλλά και λόγω των ημερών μελομακάρονα, είναι λίγα από τα εδέσματα που γλυκαίνουν με το σιρόπι τους.

Τα Παραδοσιακά Σιροπιαστά Γεωργακούδας συμπλήρωσαν φέτος δύο δεκαετίες ζωής και τα ξεχωριστά τους γλυκίσματα ακολουθούν τους κανόνες της παράδοσης και όχι μόνο. Για παράδειγμα το εργαστήριο, που βρίσκεται στην Καλαμαριά, δημιουργεί και vegan επιλογές, νηστίσιμες, ενώ εντυπωσιάζουν το πράσινο κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης, το ροζ με λουκούμι τριαντάφυλλο, αλλά και το κανταΐφι κακάο, με φουντούκι και επικάλυψη σοκολάτας, και φυσικά τα κουρκουμπίνια φούρνου.

Θεσσαλονίκη: Τα σιροπιαστά που ξεχωρίζουν και συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοτυπία

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Αστέριος Γεωργακούδας μιλά στο ertnews.gr για τα ξεχωριστά σιροπιαστά και όπως μας λέει, σκοπός του είναι να συνδυάζει την παράδοση και να δημιουργεί καινούρια πράγματα, με βάση του, τα ποιοτικά υλικά.

«Για τα κουρκουμπίνια, είμαι ο πρωτοπόρος και τα έχω παρασκευάσει με βούτυρο στο φούρνο, δεν είναι τηγανητά. Είναι ένα γλυκό με γεύση πολύ διαφορετική από ότι υπάρχει στο εμπόριο. Η σκέψη υπάρχει γενικά και για άλλα γλυκά που μπορούν να γίνουν με πιο υγιεινό τρόπο, δηλαδή στο μέλλον υπάρχει ιδέα και για τουλούμπα φούρνου, που είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά σίγουρα θα είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν. Γενικά η σκέψη μας κινείται στο να φτιάξουμε τα παλιά, παραδοσιακά γλυκά με πιο ποιοτικά υλικά, και πιο υγιεινά».

Θεσσαλονίκη: Τα σιροπιαστά που ξεχωρίζουν και συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοτυπία

«Δώσαμε το δικαίωμα και σε ανθρώπους που δεν θέλουν να καταναλώσουν ζωικό λίπος, να ευχαριστηθούν ένα γλυκό που έχει ιδιαίτερη γεύση. Έχουμε τα χρωματιστά κανταΐφια, ας πούμε το ροζ κανταΐφι έχει μέσα λουκούμι, το πράσινο είναι με φιστίκι Αιγίνης, λίγο πιο αλμυρό και έχει μια άλλη γεύση. Είναι κάτι καινούριο, προκαλεί στο βλέμμα, καθώς έχουν άλλο χρώμα από το συνηθισμένο. Σίγουρα όμως μετά εξαρτάται να συνδυάσεις τη γεύση και να αρέσει στον καταναλωτή. Ο στόχος είναι πάντα αυτός, νέες ιδέες και να δημιουργούμε νέες γεύσεις και μέχρι στιγμής ο κόσμος ανταποκρίνετα».

Θεσσαλονίκη: Τα σιροπιαστά που ξεχωρίζουν και συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοτυπία

«Παράλληλα όπως είπαμε έχουμε κουρκουμπίνια φούρνου, γαλακτομπούρεκο, ρεβανί τύπου Βεροίας που προσεγγίζει τη συνταγή Χοχλιούρου, και από εκεί και πέρα τα χρωματιστά που δεν τα παρασκευάζει κάποιος άλλος. Στο μελομακάρονο κάνουμε μία συγκεκριμένη συνταγή, πολίτικη με καρύδι στο εσωτερικό, ανακατεμένο και χρησιμοποιούμε μέλι, καθαρό, για το σιρόπι».

Θεσσαλονίκη: Τα σιροπιαστά που ξεχωρίζουν και συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοτυπία
Θεσσαλονίκη: Τα σιροπιαστά που ξεχωρίζουν και συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοτυπία

Τα σιροπιαστά είναι συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα και το σιρόπι ρέει άφθονο…

«Νομίζω είναι η παράδοση μας. Όταν ήμουν μικρός περιμέναμε πότε θα κάνει η μητέρα μου το σαραγλί, τον μπακλαβά, το κανταΐφι, που είναι παραδοσιακά γλυκά και γευστικά. Αν όντως ο δημιουργός βάλει αγάπη και καλά υλικά θα βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα που ταιριάζει στα Χριστούγεννα. Είναι μια εικόνα που την έχουμε όλοι από μικροί».

Θεσσαλονίκη: Τα σιροπιαστά που ξεχωρίζουν και συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοτυπία

Η κίνηση είναι σταθερή όλο το χρόνο, στο κατάστημα, αλλά φυσικά ακόμη περισσότερη το διάστημα των γιορτών, ενώ όπως αναφέρει ο κ.Γεωργακούδας πολιτική του ήταν και είναι να μην προχωρά σε αύξηση τιμών.

«Είμαστε εδώ 20 χρόνια και μπορώ να πω ότι η κίνηση είναι πανομοιότυπη όλο το χρόνο. Τώρα ναι ο κόσμος είναι λίγο περισσότερος και οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες. Όλοι επικεντρώνονται σε αυτά που είναι βασικά για τα Χριστούγεννα. Μπακλαβά, κανταΐφι, μελομακάρονα που είναι και νηστίσιμα. Σε εμάς υπάρχει ισορροπία, πουλάμε από όλα τα είδη ισόποσα. Δική μου πολιτική είναι εδώ και χρόνια να διατηρώ τις τιμές στα ίδια επίπεδα, με το που ξεκίνησαν οι αυξήσεις, πολλές πρώτες ύλες είχαν αύξηση 50% έως και 100% , όπως η ζάχαρη που είναι βασικό είδος για μένα. Οι αυξήσεις που έκανα είναι περίπου σε 2-3 είδη που είναι της τάξης του 7%, δεν ανέβασα τιμές. Θέλω ο κάθε άνθρωπος να πάρει ένα γλυκό να το ευχαριστηθεί, ξέρω σε τι δύσκολες εποχές ζούμε».

Τον περασμένο Οκτώβριο η επιχείρηση έκλεισε τα 20 της χρόνια. Αυτοδίδακτος ο κ.Γεωργακούδας, είχε δουλέψει κοντά στον θείο του που είχε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στη Νικήτη από το 1964 και μας εξηγεί πώς επικεντρώθηκε στη συνέχεια στα σιροπιαστά και άνοιξε το δικό του κατάστημα.

Θεσσαλονίκη: Τα σιροπιαστά που ξεχωρίζουν και συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοτυπία

«Ήταν μια ατομική επιχείρηση εξαρχής, υπήρχε όμως μια ιστορία στην οικογένεια, καθώς ο θείος μου είχε από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία στη Χαλκιδική και στην πορεία κι εγώ ενδιαφέρθηκα γι’ αυτό το αντικείμενο. Ακολουθώντας το δικό μου δρόμο κατάφερα να κάνω ένα ξεκίνημα στην Καλαμαριά, πριν από 20 χρόνια και τώρα πια έχει δημιουργηθεί μια βάση και ένα κατάστημα σημαντικό για την περιοχή και για μένα. Δημιουργήθηκε από το μηδέν και με πολύ κόπο, η αρχή ήταν δύσκολη ειδικά σε αυτό το αντικείμενο που έχεις να συναγωνιστείς με μεγάλα ονόματα. Θεώρησα ότι υπήρχε κάποιου είδους κορεσμός σε αυτού του είδους τα γλυκά, οπότε υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είναι γλυκά που απαιτούν ποιοτικά υλικά, κάποια δεν στηρίζονται σε δύσκολες συνταγές, κάποια άλλα έχουν τα «μυστικά» τους. Τα υπόλοιπα είναι θέμα υλικών, πώς θα τα ψήσεις, και πώς θα τα προσφέρεις», αναφέρει ο Αστέριος Γεωργακούδας.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο κ.Γεωργακούδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος