Βόρειο Σέλας: Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο ορατό στην Κεντρική Μακεδονία-Φαντασμαγορικές εικόνες

Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό στη χώρα μας με εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Φαντασμαγορικές ήταν οι εικόνες στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τζιότζιου, Ερευνητή Ηλιακής Φυσικής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Διευθυντή ΕΛΕ, μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη, προκαλώντας φαινόμενα σέλας ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία, ενώ το ουράνιο φαινόμενο είναι ορατό στους δύο πόλους αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο για περιοχές στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Το φαινόμενο έγινε ορατό σε χώρες των Βαλκανίων, ενώ στην Ελλάδα κατέβηκε μέχρι τις Σέρρες.

Το φαινόμενο, καθαρά οφειλόμενο στη συμπεριφορά του Ήλιου, την ίδια τουλάχιστον τα τελευταία 150 χρόνια, έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε περιοχές της Χαλκιδικής και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας.

Η αιτία ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Κι έτσι αποκαλύφθηκε το φαινόμενο στην κόκκινη εκδοχή του, λόγω των συγκρούσεων σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου, η οποία κατευθύνεται προς την Γη, όπως εξήγησε ο ερευνητής.

“Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, για το οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν και πότε θα ξανασυμβεί”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιότζιου.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος