Το ναυτικό λύκειο Καρδαμύλων με το εξαιρετικό εργαστήριο

Εκεί όπου η θέα κόβει την ανάσα, στα Καρδάμυλα της Χίου, τόπο καταγωγής πολλών Ελλήνων εφοπλιστών, οι μαθητές ενός λυκείου προετοιμάζονται για να ταξιδέψουν στις θάλασσες του κόσμου.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης, επικεντρώνει την προσοχή του σε ένα ναυτοχώρι, που δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα ΕΠΑΛ, όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ναυτική τέχνη.

Η Κατερίνα Μαρινάκη πρόεδρος της κοινότητας, αναφέρει πως με την υποστήριξη των συλλόγων και των απανταχού Καρδαμυλιωτών καταφέρνουν να λειτουργούν ένα τόσο εξειδικευμένο σχολείο σε ένα νησί που έχει παράδοση στην εμπορική ναυτιλία από τότε που ταξίδευαν με ιστιοφόρα και ατμόπλοια. 

Ο Μάριος Μυχαλιός διευθυντής του σχολείου, εξηγεί πως στο σχολείο λειτουργούν δυο ειδικά εργαστήρια, ένα μεταλλικών κατασκευών και ένα μηχανών, όπου εκπαιδεύονται και πρακτικά οι μελλοντικοί μηχανικοί του εμπορικού ναυτικού, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μπούν στο επάγγελμα, ως δόκιμοι στα ελληνικά πλοία. Επιπλέον, όσοι το επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μέσω των ανώτερων σχολών του εμπορικού ναυτικού.

Το ναυτικό λύκειο Καρδαμύλων με το εξαιρετικό εργαστήριο

Το ΕΠΑΛ και οι χρηματοδότες του προσφέρουν σε κάθε παιδί επίδομα 1000 ευρώ και σε περίπτωση που η οικογένεια ζει μακριά οι μαθητές μπορούν να φιλοξενηθούν σε στέγη που παρέχεται δωρεάν, ενώ εάν επιλέξουν να συνεχίσουν την φοίτηση σε κάποιο ΑΕΙ μπορούν να επιδοτούνται από τους συλλόγους. 

Το ναυτικό λύκειο Καρδαμύλων με το εξαιρετικό εργαστήριο

Στο νησί η παραδοσιακή ενασχόληση των κατοίκων με την γεωργία και την κτηνοτροφία άλλαξε τον 19ο αιώνα και το δαιμόνιο των κατοίκων ανέδειξε καπεταναίους και καραβοκύρηδες, που έδωσαν το πρώτο ναυτικό στόλο στον αγώνα του 1821. Ο Διαμαντής Λαιμός συμμετείχε σαν πλοηγός του Κανάρη στην ανατίναξη της Τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι της Χίου, ενώ τα γνωστότερα ονόματα εφοπλιστών έλκουν την καταγωγή τους από τα Καρδάμυλα που κατέβαλε βαρύ φόρο αίματος και πλοίων στους δυο παγκοσμίους πολέμους. Αυτό που ονομάστηκε «το θαύμα της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας», έχει τις ρίζες του σε αυτό το ψαροχώρι και στους τολμηρούς κατοίκους του που συνεχίζουν την παράδοση.

Το λαϊκό άσμα αφιέρωσε τους τόσο οικείους στίχους στην ναυτοσύνη των Χιωτών. «Πάρε ναυτάκι, ναυτάκι Συριανό Λοστρόμο Πειραιώτη, Μηχανικό Μυτηλινιό, τιμόνι Καλαματιανό και καπετάνιο Χιώτη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος