Περίπου 180 κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντώνται και φέτος στην Κέρκυρα, για να συζητήσουν τα μέγιστα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και να βοηθήσουν στην επίλυσή τους.
Στο Θερινό Σχολείο – συνέδριο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, συνάντησε και μίλησε με τον εξέχοντα Ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό.
Το κλίμα και οι επιπτώσεις από την αλόγιστη συμπεριφορά των ανθρώπων συνθέτουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για το μέλλον της ανθρωπότητος, για το οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν επί δεκαετίες. Ωστόσο, η αισιοδοξία πηγαίνει παράλληλα με την απαισιοδοξία σε σχέση με το μέλλον.
«Σε σχέση με το πόσο όμορφη είναι η χώρα μας θα πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, γιατί είναι τόσο όμορφη που θλίβεσαι για αυτά που μπορεί να πάθει αν δεν προσαρμοστούμε και δεν προσέξουμε. Τα καμπανάκια κτύπησαν πέρυσι με τον Daniel, όπως και με τον Ιανό προς τριετίας. Μετά το 1987 ήρθαν στην χώρα οι μεγάλοι καύσωνες, ενώ στην Ευρώπη ήρθαν με καθυστέρηση το 2003. Αλλά όλους τους καύσωνες και τις καταιγίδες, τα βλέπουμε να συμβαίνουν τα τελευταία 30 χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία 5ετία», αναφέρει ο κ. Ζερεφός. «Κάθε χρόνο πάμε πιο ζεστά, με μεγαλύτερη αστάθεια πιο έντονα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα».
Ο κόσμος πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται και η παιδεία είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα ως προς την συμπεριφορά για το τι σημαίνει το περιβάλλον και η επιβίωση σε νέες συνθήκες.
Δυστυχώς ο χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση είναι πολύ περιορισμένος. Όπως επισημαίνει ο κ. Ζερεφός «θα είναι αναστρέψιμη έως το 2050. Μετά όλα τα μοντέλα θα αποκλίνουν από τις αποδεκτές λύσεις εντός λογικών ορίων».
Η συμφωνία των Παρισίων του 2016, ζητά μείωση κατά 80% στην χρήση των ορυκτών καυσίμων έως το 2030 και την αντικατάστασή τους με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, για την μείωση των εκπομπών αερίων και την σταθεροποίηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, εξηγεί ο Ακαδημαϊκός.
Όσον αφορά εναλλακτικές που έχουν σχέση με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ο κ. Ζερεφός αναφέρει μεν την επικινδυνότητα των υπαρχουσών, αλλά ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα θα λυθεί τα επόμενα χρόνια με την πυρηνική σύντηξη.
Το μεγαλεπίβολο πρόγραμμα ITER tokamak (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας), που άρχισε να κατασκευάζεται το 2013 στην Γαλλία, φιλοδοξεί να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια μέσω σύντηξης, όχι σχάσης. Τον περασμένο Ιούλιο, ο γενικός διευθυντής του ITER ανακοίνωσε καθυστέρηση στο πρόγραμμά για την πρώτη παραγωγή πλάσματος τουλάχιστον έως το 2033 και πλήρη παραγωγή το 2036, αντί για το 2025 και το 2033 αντίστοιχα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το έργο χρειάζεται αναβάθμιση. Έτσι, η έναρξη της φάσεως λειτουργίας δευτερίου-τριτίου θα καθυστερήσει περίπου 4 χρόνια από την προηγουμένως εκτιμώμενη, από το 2035 έως το 2039.[1]
[1] ITER, Pietro Barabaschi, ITER Director-General, Baseline Press Conference Summary, July 3, 2024.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος