Την Κυριακή στη Νέα Κρήνη η εκδήλωση μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20.30 πραγματοποιείται φέτος η εκδήλωση μνήμης, ξεριζωμού και προσφυγιάς για τα 101 χρόνια από Μικρασιατική καταστροφή στην παραλία της Νέας Κρήνης, όπου θα αναβιώσει ο ερχομός των προσφύγων εκ θαλάσσης. Την εκδήλωση διοργανώνει o Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Καλαμαριάς.

Πρόκειται για μία εκδήλωση-θεσμό για τον σύλλογο, ενώ στην διάρκεια της θα δοθεί η θεατρομουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο “Η ζήση μας εκεί και εδώ” που ξαναζωντανεύει τις μνήμες από την προσφυγιά.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» ιδρύθηκε το 2002 από πρόσφυγες 2ης & 3ης γενιάς στη Νέα Κρήνη, με σκοπό τη διάσωση & προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης & πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Επίσης, αποσκοπεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση της ιστορικής αλήθειας του Μικρασιατικού πολιτισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Λειτουργούν χορευτικά τμήματα -ενηλίκων & παιδικό- με πλειάδα εμφανίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με πιστά αντίγραφα φορεσιών από τη Σμύρνη, τη Χερσόνησο της Ερυθραίας και τη Θράκη. Λειτουργεί, επίσης, μεικτή χορωδία ενηλίκων, η οποία το 2008 κυκλοφόρησε δίσκο με Μικρασιάτικα τραγούδια με τίτλο “Τα τραγούδια μας”. Μια ακόμα δραστηριότητα του συλλόγου είναι η θεατρική ομάδα με ερασιτέχνες ηθοποιούς με πολλές παραστάσεις στο ιστορικό της. Επιπρόσθετα, διαθέτει μουσικό σχήμα, καθώς και τμήμα εκγύμνασης.

Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο Σύλλογός είναι πολλαπλές. Διοργανώνει θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ & εμφανίσεις χορευτικών τμημάτων, εκδηλώσεις χορωδιακού περιεχομένου, εκδρομές στην Ελλάδα & το εξωτερικό, διαλέξεις, γευσιγνωσία, φιλανθρωπικό παζάρι και αναβιώνει έθιμα από τις Αλησμόνητες πατρίδες με αποκορύφωμα την Εκδήλωση Μνήμης, Ξεριζωμού & Προσφυγιάς με τον ερχομό των προσφύγων εκ θαλάσσης. Τέλος, στα πλαίσια των προσπαθειών για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο πραγματοποιεί τακτικά αιμοδοσία και διαθέτει δική του τράπεζα αίματος. Ο Σύλλογος  είναι ένα ζωντανό κύτταρο που στόχο έχει να μορφώσει και να διατηρήσει ζωντανές τις παραδόσεις της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος