Εργασίες που δεν επηρεάζονται από την πρόσφατη εύρεση των μη εκραγέντων πυρομαχικών στον βυθό του Θερμαϊκού προτεραιοποιούνται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου για την επέκταση του 6ου προβλήτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ ΑΕ).
Για παράδειγμα, δίνεται προτεραιότητα στην τοποθέτηση των πλακών προστασίας ποδός, οι οποίες λειτουργούν ως αντίβαρα στα caissons*. «Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να ελαχιστοποηθεί η επιβάρυνση του χρονοδιαγράμματος, εξαιτίας του ανοιχτού θέματος με τα μη εκραγέντα πυρομαχικά, το οποίο υπόκειται στην αρμοδιότητα του Δημοσίου και για το οποίο χρειάζεται η καθοριστική και άμεση συμβολή της Πολιτείας. Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης του έργου επέκτασης του Προβλήτα 6, με την τοποθέτηση και των 21 caissons, υπολογίζεται σε 4-5 μήνες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση για τα πυρομαχικά, καθώς το έργο δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη φάση και θα προκληθούν επιπλέον καθυστερήσεις» υπογραμμίζεται.

Διευκρινίζεται δε πως η πρόοδος της πρώτης φάσης του έργου επέκτασης του προβλήτα 6 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ξεπερνά πλέον το 50%, καθώς έχει πλέον τοποθετηθεί το ενδέκατο κυψελωτό δομικό στοιχείο (caisson). Οι εργασίες στο εργοτάξιο στο λιμάνι εξακολουθούν να γίνονται σε εικοσιτετράωρη και επταήμερη βάση. Τα caissons κατασκευάζονται εντός του λιμένος και ποντίζονται μέσα από μια τεχνική διαδικασία υψηλής ακρίβειας, που μοιάζει με γραμμή παραγωγής.
*Μεγάλες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, που -στην περίπτωση των λιμενικών έργων- ποντίζονται στη θάλασσα και χρησιμοποιούνται ως βασικό δομικό στοιχείο κρηπιδώματος ή άλλης λιμενικής κατασκευής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος