Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος

Επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία πραγματοποιεί από σήμερα και μέχρι τις αρχές Ιουνίου στη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί σήμερα στη Δράμα, προκειμένου να ψάλλει τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου, ο οποίος έφυγε τόσο αδόκητα, σε ηλικία μόλις 59 ετών και με τον οποίο συνδέονταν με προσωπική φιλία και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη ΧΑΝΘ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στις  18:30 τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης.  Η επίσκεψη του Παναγιώτατου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές για την Αδελφότητα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΧΑΝΘ, καθώς θα δώσει την Πατρική Ευχή και την Πατριαρχική Ευλογία στην αυγή της δεύτερης εκατονταετίας της Οργάνωσης.

Την  Πέμπτη 26 Μαΐου στις 11:00 στη Μισιρλόγλειο Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βλατάδων, ο Οικ. Πατριάρχης θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας, εμπνευσμένη από τη γενέτειρά του με τίτλο «Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη».

Πρόκειται για ένα τιμητικό αφιέρωμα στην 30ετή Πρωθιεραρχία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» σε συνεργασία με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή. Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από 130 φωτογραφίες που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές των: Κωνσταντίνου Τερψίδη, Νικολάου Μαγγίνα, Δημητρίου Παλαβίδη, Κωνσταντίνου Βάντσου, Μιχάλη Σακάτη και Βάσως Ξεινού. Η ιδέα ανήκει στον εκπαιδευτικό και ερασιτέχνη φωτογράφο Κωνσταντίνο Τερψίδη, ο οποίος θέλησε πριν από πολλά χρόνια να κάνει ένα αφιέρωμα στο νησί του Πατριάρχη και όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη έκθεση αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και αυτό τη διαφοροποιεί από άλλες εκθέσεις.

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παρευρεθεί στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας», που διοργανώνουν η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την ενθρόνιση του. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του στην κεντρική είσοδο της Θεολογικής Σχολής (από την πλευρά της Εγνατίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης την Παρασκευή 27 Μαΐου, θα επισκεφτεί στη Χαλκιδική τη Νέα Τρίγλια, όπου και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Άγιον Όρος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος από τις 27 ως τις 29 Μαΐου και συγκεκριμένα τις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εισέλθει με το καραβάκι της γραμμής στο Άγιο Όρος την Παρασκευή 27 Μαΐου το απόγευμα και αφού γίνει η επίσημη υποδοχή στις Καρυές θα διανυκτερεύσει στην Ιερά Μονή Ιβήρων.

Το πρωί του Σαββάτου θα λειτουργήσει στο παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας της Μονής Ιβήρων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και ακολούθως στη Μονή Καρακάλλου για προσκύνημα.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα περιηγηθεί στις Καρυές, θα επισκεφτεί την Αθωνιάδα Σχολή και το βράδυ θα διανυκτερεύσει στις Καρυές, στον ξενώνα της Ιεράς Κοινότητας. Το πρωί της Κυριακής θα χοροστατήσει στην επίσημη Πατριαρχική Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

Σε Καλαμαριά και δήμο Θερμαϊκού

Στη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της επίσκεψής του θα βρεθούν οι δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις «Καλαμαριά 1922-2022 – Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

Ο δήμος Καλαμαριάς και η Μητρόπολη ετοιμάζουν τελετή υποδοχής στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών (29/5 στις 19:30), παρουσία του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη, του Μητροπολίτη κ. Ιουστίνου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, μελών του δημοτικού συμβουλίου, ιεραρχών και εκπροσώπων φορέων της πόλης. Κατά την πρώτη ημέρα της άφιξης του, θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Καλαμαριά.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα ξεναγηθεί από τη δημοτική αρχή και τον περιφερειάρχη σε έκθεση ψηφιδωτών, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί σε μουσική εκδήλωση, συνοδεία της Ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής. Κείμενα, βασισμένα στην καταστροφή της Μικράς Ασίας θα αναγνώσει ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου λίγο μετά τις 11 θα επισκεφθεί το 23ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς όπου θα ξεναγηθεί και σε μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Καλαμαριά – 100 χρόνια προσφυγούπολη». Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και παρουσίαση των δομών του δήμου «Ιστορικό Αρχείο Καλαμαριάς Προσφυγικού Ελληνισμού» και «Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστου Καλεμκερή».

Μετά τις 12:30 ο Πατριάρχης θα παρευρεθεί στη θεμελίωση του «Πάρκου των αισθήσεων»  (sensory park) στην Καλαμαριά, ένα σημαντικό έργο που προωθεί ο δήμος για άτομα με αναπηρία.

Στη συνέχεια στις 19:00 θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης ζωγραφικής Ελλήνων ζωγράφων στον πολυχώρο τέχνης του δήμου Καλαμαριάς «Remezzo».

Το απόγευμα της ίδια μέρας ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, τόπο με μεγάλο συμβολισμό, καθώς εκεί έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους, όπου θα ρίξει στεφάνι στη θάλασσα, αποτίοντας φόρο τιμής. Έπειτα στις 21:00 θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Προσφυγικών Συλλόγων των δήμων Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Την Τρίτη 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο κοινοτικό κατάστημα Νέων Επιβατών, όπου ο κ. Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Θερμαϊκού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρεθεί και σε «μίνι κρουαζιέρα – ξενάγηση» με το καραβάκι της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας για να ευλογήσει τον Θερμαϊκό, αλλά και για να δει τη Λιμνοθάλασσα της Επανομής, και τη Λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου. Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στα πολυβολεία της περιοχής, στα οχυρά των Ελλήνων στην αρχαία εποχή αλλά και στο σημείο στο λιμάνι που κάποτε ήταν η είσοδος για όλα τα πλοία.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί το πρωί της 1ης Ιουνίου με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Μηχανιώνα και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος