Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς και χθες (12/9) στην Καλαμαριά ακόμα μία γυναίκα δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της, που τη σκότωσε και μετά αυτοπυροβολήθηκε αφήνοντας πίσω τους δύο ορφανά παιδιά.
Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αλεξανδρουπόλεως 10, τηλ 2310 528984- 988), λειτουργεί από το 2013 αποτελεί ένα καταφύγιο γυναικών, που αντιμετωπίζουν ψυχολογική, σεξουαλική και άλλες μορφές βίας βρίσκοντας την απαραίτητη ψυχική, κοινωνική, εργασιακή- συμβουλευτική αλλά και νομική στήριξη.
Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης και στήριξης των γυναικών το Κέντρο έχει υπό την ευθύνη του και Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών, ενώ πάνω από 335 γυναίκες από όλη την Κεντρική Μακεδονία ζητούν ετησίως βοήθεια και πληροφόρηση. Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες, αλλά και τα παιδιά τους συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας.
Επίσης στο Κέντρο, όπως τόνισε η ψυχολόγος Φωστηρία Αμανατίδου στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3, μπορούν να απευθύνονται και συγγενικά και φιλικά πρόσωπα προκειμένου να βοηθήσουν τις γυναίκες, που δέχονται κάθε μορφής βίας, οι οποίες πολλές φορές φοβούνται και διστάζουν να αναζητήσουν τρόπους για να απεμπλακούν από μία κακοποιητική σχέση.
Επίσης η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.
Οι γυναίκες, λένε οι ειδικοί, συνήθως απευθύνονται πρώτα σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να απευθυνθούν στο Αστυνομικό Τμήμα και να καταγγείλουν τη βία που υφίστανται τονίζει η Κική Αραβίδου, συνιδρύτρια της ομάδας She για την ενδυνάμωση των γυναικών.
Οι περισσότερες όμως γυναίκες που δέχονται χειραγώγηση και ψυχολογική βία, πιστεύοντας ότι δε διαθέτουν επαρκή στοιχεία δεν καταλήγουν στην αστυνομία και νιώθουν χαμένες σε μια σκοτεινή δίνη, χωρίς να μπορούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, όπως δήλωσε η Λένα Διαμαντή, συνιδρύτρια της ομάδας She- Society for Help & Empowerment.
Η συγγραφέας Κατερίνα Μιχελάκη τόνισε πως και πολλές νέες γυναίκες, που είτε έχουν μια σχέση, είτε ενώνονται με τα δεσμά του γάμου από έρωτα γίνονται τελικά θέματα βίας και για αυτό η ενδυνάμωση των γυναικών πρέπει να επικεντρώνεται και σε αυτό το κομμάτι δηλαδή στον τρόπο που επιλέγουμε το σύντροφό μας. Οι γυναίκες αυτές χρειάζονται τη στήριξη μας και τη στήριξη της Πολιτείας, για αυτό θα πρέπει να μην μένει κανείς αμέτοχος και να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κατάλληλη ώρα για να μιλήσουν είναι ΤΩΡΑ.
Ο όρος “γυναικοκτονία” δεν έχει ακόμα νομική αναγνώριση, τόνισε η Ειρήνη Γουγουγιάννη, από το Art Hub Athens και δεν πρέπει να εξισώνουμε το θύμα με τον θύτη, σε αυτό το έγκλημα. “Ένας άντρας δε σκοτώνει από παράφορο έρωτα ή από αγάπη και αυτό πρέπει να το μάθουμε στα παιδιά μας, στους μελλοντικούς άντρες αλλά και στις νέες γυναίκες. Μόνο με την εκπαίδευση και την αλλαγή νοοτροπίας θα αλλάξουμε την κοινωνία” κατέληξε η ίδια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος