«Ατμομηχανή» της νέας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, που είναι τεχνολογικό πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.
Τον κ. Παππά υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Τάσος Τζήκας, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί επιτέλους η πληροφορική και οι τεχνολογίες απέκτησαν το δικό τους υπουργείο, σημειώνοντας ότι με τη δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ικανοποιήθηκε ένα αίτημα χρόνων, ενώ διαμαρτυρήθηκε γιατί η πολιτεία τούς αγνόησε επί σειρά ετών.
«Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο και μεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Το ξεκινήσαμε το 2001 εταιρείες, που πολλές μεταξύ τους ήταν και ανταγωνιστές, επειδή ταξιδεύαμε στην Αμερική και αλλού και βλέπαμε ότι αν δεν γίνουν τεχνολογικά πάρκα δεν πρόκειται η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες να γίνουν η δυναμική βιομηχανία της χώρας», ανέφερε ο κ. Τζήκας και πρόσθεσε: «Κάναμε την Τεχνόπολη το 2001, βάλαμε χρήματα, αγόρασαν οι εταιρείες οικόπεδα, με δικά μας λεφτά χτίσαμε τις υποδομές και μας αγνόησε η πολιτεία! Η ανάπτυξη σε άλλες χώρες γίνεται μέσα από πάρκα και θερμοκοιτίδες. Αυτό το πράγμα δεν το έβαλε ποτέ η πολιτεία στο κάδρο. Η πρώτη ενέργεια που θεωρούμε ότι δείχνει το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος νομίζω ότι είναι η δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ηταν ένα αίτημα του κλάδου για πολλά χρόνια, διότι λέγαμε πως ο τουρισμός έχει υπουργείο, έτσι και η πληροφορική, επειδή είναι στρατηγική βιομηχανία, έπρεπε να έχει υπουργείο. Το υπουργείο δημιουργήθηκε, είναι μία πολύ σημαντική πράξη και έχουμε τον πρώτο υπουργό».
«Αισθάνομαι έντονα την αίσθηση του κινδύνου, διότι ο κ. Τζήκας βάζει υψηλά τον πήχη», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ξεκαθάρισε το πως σκοπεύει ο ίδιος να κινηθεί, λέγοντας: «Αυτό που έχουμε καταλάβει, τον καιρό που έχουμε αυτό το χαρτοφυλάκιο, είναι ότι στην Ελλάδα δεν έλειπαν ούτε τα μυαλά, ούτε το επιχειρηματικό πνεύμα, ούτε η διάθεση, ούτε τίποτε. Έλειπε ο ενιαίος εθνικός σχεδιασμός και να δοθεί η προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα. Για μας ο τομέας αυτός είναι ο τομέας των τομέων, δεν είναι ένας άλλος τομέας της οικονομίας. Και η αρχή με την οποία θέλουμε να πολιτευτούμε και οι ρυθμίσεις τις οποίες θα φέρουμε και η στήριξη η απαραίτητη και προς την επιχειρηματική κοινότητα για να αναπτυχθούν αυτές οι δράσεις, είναι η αρχή ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και πρέπει να του εξασφαλίσουμε πρόσβαση στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, στις εφαρμογές που αναπτύσσονται πάνω σε αυτές τις τεχνολογίες. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία επανάσταση τεχνολογική και έχουμε τη δυνατότητα, επειδή ξεκινάμε από χαμηλά, να κάνουμε έναν σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι γρήγορος και αποτελεσματικός. Τις αδυναμίες τις έχουμε εντοπίσει και προσβλέπουμε στον συντονισμό και στη διαρκή επικοινωνία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε να κάνουμε αυτά που η πολιτεία δεν έκανε».
Ο κ. Παππάς δήλωσε πως δεν επιθυμεί να κριθεί από τα λόγια, αλλά από τα βήματα που θα κάνει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις τεσσάρων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, δύο εντός Τεχνόπολης και δύο εκτός.
Ο κ. Τζήκας είπε στον υπουργό ότι την Τεχνόπολη επισκέφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και διατύπωσε δύο αιτήματα προς τον κ. Παππά: Πρώτον, να δοθούν κίνητρα σε εταιρείες για να εγκατασταθούν στην Τεχνόπολη και δεύτερον, να συνεργαστούν για τη δημιουργία δικτύου θερμοκοιτίδων εταιρειών σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος