Θεσσαλονίκη: Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Χρήστο Βαλαβανίδη

Την τελευταία του πνοή, στα 82 του χρόνια, άφησε χθες ο σπουδαίος Χρήστος Βαλαβανίδης.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με ανακοίνωσή του, αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Χρήστο Βαλαβανίδη, «έναν από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και της τηλεόρασης και έναν άνθρωπο με σπάνιο ήθος και πνευματική καλλιέργεια», όπως αναφέρει και προσθέτει η ανακοίνωση:

«Ο Χρήστος Βαλαβανίδης υπήρξε ένας από τους πιο πολυδιάστατους και ανήσυχους καλλιτέχνες της γενιάς του·ένας ευγενής στοχαστής και ευαίσθητος ποιητής, που με την αμεσότητα του χαρακτήρα του, την πνευματικότητα και τη γλυκύτητα της παρουσίας του κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του και την αγάπη του κοινού. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας του στο θέατρο συμμετείχε σε σημαντικές παραγωγές και συνεργάστηκε με διακεκριμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα σε κάθε του εμφάνιση.

Αποφοίτησε το 1973 από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε όπως και με το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου καθώς και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους. Ερμήνευσε ρόλους σε αρχαίο δράμα, κωμωδία, κωμειδύλλιο, οπερέτα, σύγχρονο, μουσικό θέατρο αλλά και επιθεώρηση.
Μεταξύ άλλων εμφανίστηκε σε έργα του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Μπρεχτ, αλλά και σε σημαντικές ελληνικές θεατρικές παραγωγές.

Το 1996, μαζί με τη γυναίκα του, Ασπασία Κράλλη, δημιούργησαν το «Από Μηχανής Θέατρο» μετατρέποντας ένα παλιό εργοστάσιο σ’ έναν σύγχρονο θεατρικό χώρο. Έχει συνεργαστεί με το ραδιόφωνο ενώ το ευρύ κοινό τον αγάπησε και μέσα από πρωταγωνιστικούς τηλεοπτικούς ρόλους σε πολύ γνωστά σήριαλ καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες.
Η παρουσία του στον κινηματογράφο ξεχώρισε για την εσωτερικότητα της ερμηνείας του και την ιδιαίτερη υποκριτική του ευαισθησία.

Συμμετείχε επίσης σε διεθνείς παραγωγές, όπως The First Olympics (σκην. Alvin Rakoff), My Family and Other Animals (σκην. Peter Barber-Fleming) και ΟΡΑ (σκην. Udayan Prasad), διευρύνοντας την καλλιτεχνική του παρουσία πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Τιμήθηκε με το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία του στην ταινία του Νίκου Νικολαΐδη «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα».

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Η γειτονιά μας» και στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλές δημοφιλείς σειρές, όπως «Το μινόρε της αυγής», «Η τράπεζα», «Λίστα γάμου», «Οι αυθαίρετοι» και «Το κόκκινο δωμάτιο».
Παράλληλα με την υποκριτική, ασχολήθηκε συστηματικά με την ποίηση, εκδίδοντας αρκετές ποιητικές συλλογές. Η πνευματική του αναζήτηση αποτυπώθηκε στο ποιητικό του έργο, με συλλογές όπως η «Ανοιχτή Ακρόαση» και τα «Ανέκδοτα, αδέσποτα και ιδιωτικά», γραμμένες με λόγο λιτό, στοχαστικό και διεισδυτικό. «Τώρα που όλα τέλειωσαν και το κενό γεμίζει με τη σιωπή των λέξεων».

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάστηκε τέσσερις φορές ως ηθοποιός και μία ως σκηνοθέτης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος