Η εκδήλωσή της Alzheimer Ελλάς, στις 22 Σεπτεμβρίου, για τη φετινή Ημέρα Νόσου Alzheimer έχει ως στόχο την ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση της νόσου, την ευαισθητοποίηση για την άνοια και την καταπολέμηση του στίγματος και της παραπληροφόρησης που, δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι στον οικογενειακό και φιλικό μας κύκλο έχουμε όλοι κάποιο περιστατικό της νόσου, περιβάλει ακόμα τη νόσο και πλήττει όσες/ους ζουν με την πάθηση και οι οικογένειές τους.
Εξειδικευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες υγείας θα μιλήσουν για τη νόσο και θ’ απαντήσουν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου:
-Παράγοντες κινδύνου και αποτροπής της άνοιας κατά τη διά βίου ανάπτυξη, Δέσποινα Μωραΐτου – Καθηγήτρια Γνωστικής Γηροψυχολογίας Α.Π.Θ.
-Η συμβολή της άσκησης στην ανάσχεση των νευροεκφυλισμών, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης – Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ.
-Διατροφή και πρόληψη της άνοιας, Αιμιλία Βασιλοπούλου – Επίκουρη Καθηγήτρια, Κλινική διαιτολόγος, Ψυχολόγος
-Τα οφέλη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, Μαριάννα Τσατάλη – Διδάκτωρ Ψυχολογίας-Ερευνήτρια, Alzheimer Ελλάς
-Νέα Φάρμακα και εξελίξεις στη έρευνα για την άνοια, Μάγδα Τσολάκη – Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Α.Π.Θ., Νευρολόγος- Ψυχίατρος
-Φροντίζω εσένα-Φροντίζω εμένα. Η σημασία της αυτοφροντίδας των περιθαλπόντων, Μαρία Τουμπαλίδου – Ψυχολόγος, Alzheimer Ελλάς
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος», στις 22/09 (18.00-20.00). Θ’ ακολουθήσει σύντομος περίπατος μνήμης-memory walk, ο οποίος θα καταλήξει στις φωταγωγημένες, προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer, ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer. Η Παγκόσμια Ημέρα προσφέρει μια ευκαιρία ενημέρωσης για την άνοια, μια ασθένεια που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς περνούν τα χρόνια. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι έως το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε 153 εκατομμύρια απειλώντας τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας
Όπως ενημερώνει η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI):
• Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 75% των περιστατικών όσων ζουν με άνοια παραμένουν αδιάγνωστα.
• Το στίγμα και η παραπληροφόρηση γύρω από την πάθηση σημαίνουν ότι πολλοί θα αγνοήσουν τα προειδοποιητικά σημάδια και δεν θα αναζητήσουν διάγνωση.
• Το 85% των ατόμων παγκοσμίως που ζουν με άνοια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μετα-διαγνωστική υποστήριξη.
• Η έγκαιρη διάγνωση και η σχετική μετα-διαγνωστική μπορεί να επιτρέψει σε όσους ζουν με μια πάθηση να ζήσουν καλά και ανεξάρτητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως, ποσοστό που ανέρχεται σε 45%, θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο ιατρικό περιοδικό Lancet (The Lancet Commissions Volume 404, Issue 10452, p572-628, August 10, 2024).
Οι ειδικοί κατονομάζουν πλέον 14 παράγοντες κινδύνου, η αντιμετώπιση των οποίων θα μπορούσε να καθυστερήσει, να επιβραδύνει την εξέλιξη ή να αποτρέψει τη νόσο σε μεγάλο ποσοστό. Στους 12 αποδεδειγμένα τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου άνοιας της έκθεσης του 2020 (κάπνισμα, σωματική αδράνεια, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ατμοσφαιρική ρύπανση, τραυματισμός στο κεφάλι, κοινωνική απομόνωση, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, κατάθλιψη και προβλήματα ακοής), προστίθενται τα προβλήματα στα μάτια και η υψηλή χοληστερόλη, όταν αυτά δεν αντιμετωπίζονται. Οι δύο επιπλέον παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με το 9% των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως.
Ο κίνδυνος της νόσου μειώνεται:
από 1% με έλεγχο του αλκοόλ και της παχυσαρκίας,
κατά 2% εάν η υπέρταση, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η αδράνεια περιοριστούν,
κατά 3% εάν αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη
και κατά 7% εάν προληφθεί η υψηλή χοληστερόλη αλλά και η απώλεια ακοής.
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών κα Μάγδα Τσολάκη δηλώνει: «Στην Ελλάδα μας έγιναν και γίνονται πολλά για τους ασθενείς με άνοια και τους περιθάλποντές τους: Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Οικοτροφεία για τα μεσαία στάδια, Οικοτροφεία για τα προχωρημένα στάδια. Μονάδες διασύνδεσης με την Κοινότητα, Ομιλίες, Εργαστήρια, Συνέδρια… κι όλα αυτά και διαδικτυακά για να εξυπηρετούνται και οι συμπατριώτες μας που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα. Είναι καιρός ν’ αρχίσουμε την εκστρατεία για την πρόληψη… Τώρα που ξέρουμε ότι μπορούμε να προλάβουμε την άνοια στο 45% των περιπτώσεων. Ας ξεκινήσουμε την ενημέρωση. Σήμερα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος