Ξηρασία, πλημμύρες, φωτιές, αλλά και ασθένειες, ιοί και μικρόβια, φαινόμενα που επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο, γίνονται σε κάποιες περιπτώσεις κραυγές και σε άλλες ψίθυροι που «ακούγονται» αυτήν την περίοδο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στην έκθεση με τίτλο «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι ΙΙ» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Δημητρίων και εγκαινιάστηκε σήμερα.
Πρόκειται για έργα εξαιρετικής ποιότητας, γνωστών καλλιτεχνών, που προέρχονται από τη συλλογή του Τελλογλείου, αλλά η πλειοψηφία τους εκτίθεται για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους, στέκονται ισάξια τουλάχιστον οκτώ έργα νέων, βραβευμένων καλλιτεχνών από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης.
«Όλα αυτά τα έργα έρχονται και δένουν γύρω από ένα θέμα τρομερά επίκαιρο, που είναι η κλιματική αλλαγή και μ’ αυτήν έχουμε αναφορές στον πόλεμο, στη μόλυνση, στις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος, για να φτάσουμε στις φωτιές και στις πλημμύρες. Ίχνη τα οποία βλέπουμε στα έργα που εκτίθενται εδώ, είτε στο φυτικό, είτε στο ζωικό βασίλειο, είτε στον ίδιο τον άνθρωπο με την κατάρρευσή του πλέον από ιώσεις, με διάφορες αρρώστιες οι οποίες προκύπτουν από όλες αυτές τις καταστροφές και ίσως όλα αυτά λίγο μας τραντάξουν, ίσως σκεφτούμε ότι εμείς προκαλούμε, ότι είμαστε υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Τελλόγλειου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.
«Δεν είναι μόνο οι ανησυχητικές εκπλήξεις του τελευταίου καιρού με τις πλημμύρες και την ξηρασία σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς και στην πατρίδα μας, αλλά είναι δυστυχώς και η ανησυχία για το μέλλον, γιατί δεν ξέρει κανείς τι θα συμβεί σε 20, 30 ή 50 χρόνια. Αυτό ακριβώς θέλουν να παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες -ως πιο ευαίσθητοι από το μέσο όρο- που φυσικά αντιδρούν όταν αισθάνονται ότι πορευόμαστε σε μία αβεβαιότητα», συμπλήρωσε ο τέως αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη, λέγοντας ότι στο πλαίσιο των 58ων Δημητρίων, η συγκεκριμένη εικαστική έκθεση δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και αμέτοχο για όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας και μας αφορά. «Είναι αυτή ακριβώς η καλλιτεχνική προσέγγιση της αφαίμαξης και της κακομεταχείρισης της φύσης, που μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε συμμέτοχοι σε μία νέα ερμηνεία, να αντικρίσουμε το πρόβλημα, να συνειδητοποιήσουμε τις οποίες παραμέτρους, μέσα από τις ευαίσθητες χορδές της τέχνες», είπε χαρακτηριστικά.
Τα έργα που εκτίθενται είναι των: Μιχάλη Αρφαρά, Όμηρου Γεωργιάδη, Βαγγέλη Δημητρέα, Κώστα Εμμανουηλίδη, Μαρίας Ζιάκα, Κυριάκου Καμπαδάκη, Νικόλαου Καρακόλη, Απόστολου Κιλεσσόπουλου, Στάθη Λογοθέτη, Βούλας Μασούρα, Γιάννη Μωϋσίδη, Δημήτρη Ξόνογλου, Δημήτρη Περδικίδη, Μάριου Πράσινου, Μερόπης Πρέκα, Αντώνη Ραπάνη, Δημήτριου-Νικόλαου Ρογγίτη, Βασίλη Ρογκότη, ‘Αννας-Μαρίας Σαμαρά, Νίκου Σαχίνη, Ξενή Σαχίνη, Γεράσιμου Σκλάβου, Θανάση Τσίγκου, Μιχάλη Τσίνογλου, Βαγγέλη Φαεινού, Περικλή-Σταύρου Χατζόπουλου, Τζον Χριστοφόρου, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται από πρόσφατες σημαντικές δωρεές στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
Η έκθεση «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι ΙΙ» θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου και έχει ελεύθερη είσοδο. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις σχολείων. Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος