Κάθε τόπος έχει τις δικές του λιχουδιές. Αλλά κάποιες ξεχωρίζουν είυε γιατί είναι μοναδικές, είτε για τις γευστικές τους ιδιαιτερότητες.
Ο Σωτήρης Ζαφειρίου, παραγωγός- μέλος συνεταιρισμού Αλμωπίας “Κόκκινο Πιπέρι”, μιλά για τα κόκκινα καπνιστά πιπεράκια Αριδαίας, τα μόνα του είδους που δεν κρέμονται, αλλά στρέφονται προς τα πάνω.
Μετά την συγκομιδή η παραγωγή πηγαίνει στο καπνιστήριο για 15 ημέρες και στο ενδιάμεσο ο καλλιεργητής ελέγχει πως προχωρά η αποξήρανση, αφαιρεί όσα έχουν ξεραθεί πλήρως και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο τέλος γίνεται το τρίψιμο της πιπεριάς, προκειμένου να γίνει σκόνη. «Είναι γλυκό και δεν υπάρχει παρόμοιο στην αγορά».
Παράλληλα, κάποιες ποσότητες από τα κόκκινα πιπεράκια γίνονται και λιαστά, ξεραίνονται στον ήλιο. Όταν τρίβονται οι πιπεριές μένουν τα σπόρια, τα οποία συλλέγονται και γίνεται το μπούκοβο.
Ως πιστοποιημένοι βιολογικοί καλλιεργητές περιμένουν να πάρουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το προϊόν το οποίο επί τουρκοκρατίας είχε μεγάλη παραγωγή, πλην όμως τώρα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος