Απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα – Διαχείριση υδάτων

Το καιρικό φαινόμενο που σάρωσε την Μεσόγειο, αφήνοντας πίσω του τεράστιες καταστροφές , ήταν πέραν των επιστημονικών προβλέψεων.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τέτοια φαινόμενα και δεν είναι δυνατόν να παριστάνουμε τους μετά Χριστόν προφήτες, τονίζει ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης Διευθυντής Υδατικών Πόρων και Γεωθερμίας ΙΓΜΕ.

«Επιστημονικά δεν γίνεται, καθώς προϋπάρχουν πολλά τέτοια επεισόδια, για τα οποία ουδείς ήρθε να πει πως θα συμβούν με τον τρόπο που συνέβησαν. Ανάλογα φαινόμενα σημειώνονται στην Γερμανία, την Γαλλία, την Λιβύη και απανταχού της οικουμένης».

Απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα – Διαχείριση υδάτων

Τα στοιχεία και οι παράμετροι που υπεισέρχονται δεν υπακούουν στον παραμικρό μετεωρολογικό, υδρολογικό, υδραυλικό κανόνα».

Τι μέλλει γενέσθαι; Πρέπει να ληφθούν μέτρα γενναία. «Όχι με ασπιρίνες, καθώς έχουμε περάσει σε ένα άλλο πεδίο φυσικών καταστροφών, σε παγκόσμιο επίπεδο, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τα αντιπλημμυρικά μέτρα είναι αντισυμβατικά, τα καταστροφικά φαινόμενα μας ξεπερνούν. Πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα έργα, τα οποία πρέπει να είναι διπλής χρήσης. Προ καιρού προκηρύχθηκε το φράγμα του Ενιπέα. Τέτοιες δομές είναι αναγκαίες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, αλλά και για να ταμιευτεί νερό, για τις περιόδους ξηρασίας».

Απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα – Διαχείριση υδάτων

Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα υδρολογικά χαρακτηριστικά της, εξηγεί ο κ. ΣαμπατακάκηςΠ.χ. ο Βόλος πνίγηκε από πολύ μικρές λεκάνες και είναι ιάσιμο το πρόβλημα, αν και έχει βεβαρυμμένο παρελθόν. Ο Πηνειός είναι μια τεράστια λεκάνη και με δυο ακόμη προβλήματα υδρογραφικού χαρακτήρα από την φύση του, που εμποδίζουν την αποστράγγιση των νερών.

Απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα – Διαχείριση υδάτων

Να επιταχυνθεί η εκτέλεση των έργων στα φράγματα που έχουν προκηρυχθεί, για να λειτουργήσουν με διπλή χρήση.

Την μεγαλύτερη καταστροφή από το πέρασμα της καταιγίδας υπέστη η Λιβύη, όπως ανέφερε και ο Σαμπατακάκης.

Απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα – Διαχείριση υδάτων

Σύμφωνα με την Λιβυκή τηλεόραση, περίπου 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10.000 αγνοούνται μετά την καταιγίδα, που εξελίχθηκε σε τροπικό κυκλώνα, γνωστό ως Medicane, ο οποίος έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Ντέρνα στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου δύο φράγματα κατέρρευσαν οδηγώντας το νερό στην πόλη, η οποία έχασε το ¼ των κατοίκων της.[1]


[1] تلفزيون المسار – Libya’s Almasar TV, Almasartv/videos/3114776715320381.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος