Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων ο σεισμός στην Αταλάντη

Έκπληκτοι οι κάτοικοι στην βόρειο Εύβοια διαπίστωσαν την βύθιση τμήματος της παραλίας Μύρλος, κοντά στην Αιδηψό, μετά τον χθεσινό σεισμό στην Αταλάντη.

Οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί. «Αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Και σε αυτό συνηγορεί ότι δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης», επισημαίνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε ένα- δυο εικοσιτετράωρα θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου.

Όπως εξηγεί ο κ.Παπαδόπουλος, προφανώς λόγω της δόνησης έγινε μια παράκτια κατολίσθηση που συνεχίστηκε έως και τον βυθό. Το σημείο της παραλίας που βυθίστηκε έχει βαθύνει σε σχέση με το αρχικό και τα κλιμάκια που φτάνουν στην περιοχή θα διαπιστώσουν πόσο ακριβώς. Η κατολίσθηση δεν είναι πρωτοφανής. Είναι σύνηθες φαινόμενο και προκαλείται σε χαλαρά εδάφη με λεπτόκοκκη άμμο, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Σημειώνεται ότι ανάλογη κατολίσθηση παραλίας  είχε σημειωθεί το 1995, μετά από σεισμική δόνηση.

Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων ο σεισμός στην Αταλάντη

Εκείνο που εκπλήσσει, σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, είναι η μεγάλη απόσταση των 30 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έως την παραλία της Ευβοίας. Για να προκληθεί μια τέτοια κατολίσθηση θα έπρεπε το μέγεθος του σεισμού να προσεγγίζει τους 6 βαθμούς, τονίζει.

Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή των τοπικών αρχών όσον αφορά την προσέγγιση επισκεπτών στην περιοχή, γιατί ενδεχομένως και τα γειτονικά τμήματα της παραλίας να έχουν την ίδια χαλαρή σύσταση εδάφους και να κινδυνεύουν από μια πιθανή κατολίσθηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος