Έκθεση έργων ζωγραφικής του Σάμη Ταμπώχ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Array

«Χρωματικές ασκήσεις μνήμης μέσω του εβραϊκού αλφαβήτου»
Έκθεση έργων ζωγραφικής του Σάμη Ταμπώχ με τίτλο «Το Άλλο Αλφάβητο» εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 7.30 μ.μ., και φιλοξενείται στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διευρύνοντας το πεδίο των πολιτιστικών προτάσεών του προς το ευρύ κοινό.
Έκθεση έργων ζωγραφικής του Σάμη Ταμπώχ στο Μέγαρο Μουσικής ΘεσσαλονίκηςΗ έκθεση, με περίγυρο το χειμερινό τοπίο της θάλασσας. Την τελετή των εγκαινίων θα προλογίσει ο Αντώνης Κωτίδης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, ο οποίος θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη και το έργο του.
Η έκθεση ζωγραφικής θα λειτουργεί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όλες τις ημέρες της εβδομάδας (καθημερινά, Σάββατο & Κυριακή) και θα διαρκέσει έως τις 2 Απριλίου 2017. Αποτελείται δε συνολικά από 24 έργα: τα 22 έργα αναπαριστούν τα γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου στη χειρόγραφη μορφή τους και δύο (2) έργα αναφέρονται στο χάος πριν από τη γέννηση της αλφαβήτου. Όλα τα έργα, πλην ενός, είναι φιλοτεχνημένα σε χαρτί – υλικό που παραπέμπει στο ρόλο της μνήμης.
«Τα χειρόγραφα γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου έχουν έντονη σχέση με την αναπαράσταση. Για παράδειγμα, το γράμμα Μπετ θυμίζει το περίγραμμα ενός χώρου στον οποίο μπορεί κάποιος να αισθανθεί ασφάλεια, ενώ η ίδια η λέξη “μπετ” σημαίνει “σπίτι”. Το γράμμα Ρες θυμίζει το περίγραμμα μιας ανθρώπινης κεφαλής, ενώ η λέξη “ρες” σημαίνει “αρχή” και “κεφαλή», αναφέρει ο Σάμης Ταμπώχ.
Ο ίδιος σημειώνει: «Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα έργο, σε διπλή εκδοχή, το “Εν αρχή”. Η πρώτη εκδοχή (0) είναι του 1989, ενώ η δεύτερη εκδοχή (00), σαφώς σκοτεινότερη, ανήκει στο 2017. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησα να αποδώσω το εν αρχή χάος που επικρατούσε πριν τα τρία βασικά χρώματα – το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε – μορφοποιήσουν τα γράμματα, με τα οποία αναπαραστήσαμε τα ονόματά μας και τα ονόματα που δώσαμε στα πράγματα και τα ζωντανά».
«Το χαρτί δεν ξεχνά ποτέ
Ο Σάμης Ταμπώχ έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει το χαρτί, για να αποδώσει τα γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου, καθώς, όπως λέει, «το χαρτί είναι υλικό με μνήμη. Δεν ξεχνά ποτέ! Αν το διπλώσεις ή το τσαλακώσεις, θα διατηρήσει τις αρχικές πτυχώσεις στο σώμα του. Η μόνη περίπτωση να χάσει τη μνήμη του είναι να το παραδώσεις στη φωτιά».

Τα περισσότερα από τα έργα – γράμματα του Σάμη Ταμπώχ είχαν εκτεθεί το Μάρτιο του 1990 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα, όπως και τότε, τα γράμματα εξακολουθούν να αντιστέκονται. Προσπαθώντας να ζωγραφίσω εκ νέου το χειρόγραφο εβραϊκό αλφάβητο, το Άλλο Αλφάβητο, η μορφή είναι πιο ξεκάθαρη, αλλά ο περίγυρος όλο και πιο ασαφής», εξηγεί ο καλλιτέχνης.
Ποιος είναι ο Σάμης Ταμπώχ
Παιδί της δεύτερης γενιάς του Ολοκαυτώματος, ο Σάμης Ταμπώχ γεννήθηκε το 1952 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Ζωγραφίζει, εδώ και 40 χρόνια, ακουαρέλες, μονοτυπίες, ακρυλικά και κολάζ με προχρωματισμένα χαρτιά. Εξέθεσε πρώτη φορά το 1980 στη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος». Στον ίδιο χώρο το 1989 έγινε και η πρώτη ατομική του έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Έχει επίσης παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Στρασβούργο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη και Tucson (Arizona).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος