Πενήντα εκδηλώσεις για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Καλαμαριά

«Το 2022 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Καλαμαριά, μια χρονιά σταθμός και σε αυτό το πλαίσιο τιμούμε τη μνήμη και τον αγώνα των προσφύγων που μετά από πολλές δυσκολίες κατάφεραν να αναπτύξουν τον τόπο μας και να τον μεταμορφώσουν σε μια σύγχρονη πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε πενήντα εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα “ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022”.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις μεγάλες εκδηλώσεις, όπως η εναρκτήρια της Λαμπαδηδρομίας, η μεγάλη εκδήλωση μνήμης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει αναπαράσταση με τον ερχομό των προσφύγων από θαλάσσης στη νέα πατρίδα, το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών και το ξεχωριστό project, «12 μήνες, 12 μνήμες, 12 γεύσεις», στο οποίο οι εστιάτορες θα προσφέρουν τουλάχιστον μία παραδοσιακή συνταγή κάθε μήνα στους πελάτες.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και συντονιστής του Προγράμματος «Καλαμαριά 1922-2022», Αθανάσιος Γιαννακός παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις και εξήγησε πώς προέκυψε το «Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα», που είναι το λογότυπο του προγράμματος: “Μια θάλασσα μνήμες” είναι η Καλαμαριά 2022 “…και γινήκαμε όλοι ένα, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Κωνσταντινοπολίτες. Μνήμη, τιμή κι ελπίδα για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την γη της Ιωνίας και γενικότερα της Μικράς Ασίας και της “καθ’ ημάς Ανατολής”, με την τρισχιλιετή ιστορία και πολιτισμό. Από την εποχή του Ομήρου και του Θαλή το φως του ελληνικού πολιτισμού φώτιζε τις πατρογονικές εστίες, τις αλησμόνητες πατρίδες. Αυτό το φως του άλγους και του νόστου, κουβάλησαν στις ψυχές τους οι Έλληνες πρόγονοι μας , και πρόσφυγες πια από νοικοκυραίοι, το μεταλαμπάδευσαν στη νέα Πατρίδα. Και έγινε η Καλαμαριά μας!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος