Ο Περιφερειάρχης Αττικής εγκαινίασε μαζί με τον Πρόεδρο του Eurogroup και Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη το περίπτερο της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση του αναπτυξιακού και κοινωνικού έργου που υλοποιείται και στους 66 Δήμους της Αττικής, η πρωτεύουσα Περιφέρεια της χώρας έδωσε δυναμικό «παρών» στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ένα ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, το οποίο εγκαινίασε, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον Πρόεδρο του Eurogroup και Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς «στηρίζουμε έμπρακτα τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση της Θεσσαλονίκης που αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό για την ελληνική οικονομία. Η ΔΕΘ μάς παρέχει μια μοναδική δυνατότητα να παρουσιάσουμε την Αττική ως ολοκληρωμένη εμπειρία και παράδειγμα περιφερειακής διακυβέρνησης και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία με φορείς, εταιρείες και οργανισμούς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολίτες και τους εκπροσώπους της αγοράς της Βόρειας Ελλάδας, με τους οποίους μας συνδέουν πολλά. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική κρίση έως τη στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της καθημερινότητας στις γειτονιές μας, είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές».
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στις δυνατότητες που αυτή δημιουργεί για την περιφερειακή ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε: «Η χώρα μας, παρά το απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, διατηρεί θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρή επενδυτική δυναμική και σταθερή δημοσιονομική βάση. Αυτή η θετική εικόνα των οικονομικών δεικτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερους διαθέσιμους πόρους για την ανάπτυξη της χώρας και των Περιφερειών της. Και θεωρώ ότι εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία της δικής μας παρουσίας στη ΔΕΘ: στην ανάγκη η θετική πορεία της εθνικής οικονομίας να μεταφράζεται σε ανάπτυξη με πραγματικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο, έργο και μετρήσιμο αποτέλεσμα».
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ακόμη ότι «η Αττική διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό περιφερειακό κόμβο καινοτομίας και δημιουργίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» υπογραμμίζοντας πως «στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη δυναμική της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας σε μόνιμο αναπτυξιακό αποτύπωμα, μέσα από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους 66 Δήμους της Αττικής, καθώς και μέσα από τη στρατηγική μας για μια σύγχρονη, εξωστρεφή και ανταγωνιστική Μητροπολιτική Αττική».
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί πρότυπο ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η Αττική δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, είναι η μεγαλύτερη οικονομική και παραγωγική μηχανή της επικράτειας, καθώς σε αυτήν συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των επενδύσεων, της έρευνας, της καινοτομίας και των κεφαλαίων της χώρας. Σε αυτήν συμπυκνώνονται όλες οι προκλήσεις αλλά και όλες οι ευκαιρίες της Ελλάδας. Πρόκειται για μια Περιφέρεια με πυκνοκατοικημένες γειτονιές, μεγάλες υποδομές και σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς και με αυξημένες ανάγκες στην πολιτική προστασία, στις μεταφορές, στη στέγαση, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική συνοχή. Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής έχει στο τιμόνι της τον πιο κατάλληλο άνθρωπο, τον Νίκο Χαρδαλιά, που στα δύσκολα ξέρει να κάνει μόνο ένα πράγμα: να συνεχίζει και να επιμένει».
Και πρόσθεσε: «Το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε για να αλλάξουμε το Λεκανοπέδιο. Η πρόοδος που έχετε επιτύχει, κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ Νίκο Χαρδαλιά, είναι ήδη μεγάλη, καθώς έχει ενταχθεί το 95% του προγράμματος. Οι συμβάσεις έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ και οι πληρωμές πλησιάζουν τα 665 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί έχουν σημασία γιατί αποτυπώνουν τη δουλειά που γίνεται. Αποτυπώνουν ότι πίσω από κάθε ποσό υπάρχει ένα έργο, μία επιχείρηση, μία γειτονιά».
Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, ο Νίκος Χαρδαλιάς περιηγήθηκε στα υπόλοιπα περίπτερα της ΔΕΘ και συνομίλησε με εκθέτες, επισκέπτες και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας. Παράλληλα, παραχώρησε συνεντεύξεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης του προγράμματος των 352 έργων και παρεμβάσεων που αποτελούν συγκεκριμένη δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής προς τους πολίτες, με ορίζοντα το 2028.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υψηλή απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021–2027. Πρόκειται για πόρους που αξιοποιούνται με ταχύτητα και συγκεκριμένο σχεδιασμό, μετατρέπονται σε έργα και δράσεις και επιστρέφουν στην κοινωνία με μετρήσιμο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Δύο θεματικές εκδηλώσεις για τη γνώση και τις ψηφιακές δεξιότητες. Στην 90ή ΔΕΘ η Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε επίσης δύο θεματικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση ισάριθμων καινοτόμων προγραμμάτων με εκπαιδευτικό και κοινωνικό προσανατολισμό.
Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε το Παιδικό Πανεπιστήμιο, μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής που φέρνει μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου σε άμεση επαφή με τον κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 800 μαθητές και υλοποιείται σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Αττικής. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν δωρεάν στους χώρους των ίδιων των ιδρυμάτων, ειδικά σχεδιασμένα μαθήματα και εργαστήρια, συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, γνωρίζουν σύγχρονα επιστημονικά πεδία και καλλιεργούν δεξιότητες που θα τους είναι απαραίτητες στο μέλλον.
Η δεύτερη θεματική εκδήλωση, με τίτλο «AttIca: Η επόμενη μέρα του Ψηφιακού Εγγραμματισμού στην Περιφέρεια Αττικής», ήταν αφιερωμένη στο εκτεταμένο πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης ενηλίκων που υλοποιεί η Περιφέρεια. Συνολικά 10.000 πολίτες σε 50 από τους 66 Δήμους της Αττικής εκπαιδεύονται στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων, αποκτώντας γνώσεις που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν ευκολότερα τις νέες τεχνολογίες και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους. Η παρουσίαση εστίασε στον στρατηγικό μετασχηματισμό που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής μέσα από τη συστηματική ενδυνάμωση των πολιτών με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις αλλαγές που επιφέρει η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και στον περιορισμό των ψηφιακών αποκλεισμών, ώστε περισσότεροι πολίτες να μπορούν να αξιοποιούν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής πραγματικότητας.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος