Μια καλλιέργεια 8.500 ελαιόδεντρων από το μηδέν

Ατελείωτες εκτάσεις γης παρατημένες, σχεδόν χέρσες, που όμως κάτω από την επιφάνεια κρύβουν τον θησαυρό της δημιουργίας.  

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη δείχνει πως η υπομονή και η επιμονή αμείβονται.

Μόλις 35 κάτοικοι με νεότερους τους τον 26χρονο Στέλιο Κουσιδώνη και την σύζυγό του, το Δαφνοχώρι Κιλκίς απέκτησε νέα ζωή, όχι μόνο πληθυσμιακά, αλλά επειδή η γη ξαναγεννιέται από τα χέρια που την φροντίζουν.

Τεχνολόγος τροφίμων στο επάγγελμα ο κ. Κουσιδώνη επέστρεψε στον τόπο του και έγινε αγρότης. Καλλιεργεί πάνω από 70 στρέμματα γης με περισσότερα από 8.500 δένδρα. Δεν είναι ασήμαντη υπόθεση για όποιον γνωρίζει τις δυσκολίες εργασίας σε τόσο μεγάλη έκταση.

Μια καλλιέργεια 8.500 ελαιόδεντρων από το μηδέν

Ο ελαιώνας δημιουργήθηκε με μια ποικιλία, την αρμπεκίνα από την Καταλονία της Ισπανίας, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική και ανθεκτική. Φυτεύονται περισσότερα δένδρα σε ένα γραμμικό σύστημα, ενώ τα δένδρα είναι ανθεκτικά στον παγετό και στα παράσιτα. Μια ποικιλία που προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες κλίματος και εδάφους και ευδοκιμεί σε μακρά, ζεστά, ξηρά καλοκαίρια.

«Το περασμένο καλοκαίρι, παρά τον καύσωνα δεν υπήρξε σχεδόν ούτε μια απώλεια στα δένδρα της συγκεκριμένης ποικιλίας».

Το ζευγάρι ξεκίνησε «με μόλις 99 δένδρα ενοικιαζόμενα», αλλά ήταν αποφασισμένοι να επιτύχουν στο εγχείρημά τους, και τα κατάφεραν. Τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις αντιμετώπισαν από την ψυχρή υποδοχή του εγχειρήματός τους από τους συγχωριανούς τους. Κάποια χωράφια ήταν εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες, κτήματα στα οποία όλοι οι κάτοικοι επέμεναν ότι δεν φυτρώνει κάτι, ότι η γη δεν αποδίδει. Αυτό κράτησε έως ότου διαπίστωσαν το αποτέλεσμα της καλλιέργειας. Το κλίμα άλλαξε, όλοι προσπαθούν να τους προσεγγίσουν και να επωφεληθούν από το νέο είδος, φυτεύοντάς το στα αναξιοποίητα χωράφια τους. «Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους και τώρα όλοι θέλουν να είναι κοντά μας», όπως λέει ο κ. Κουσιδώνης,  

Μια καλλιέργεια 8.500 ελαιόδεντρων από το μηδέν

Ελαιώνες που μοιάζουν με αμπελώνες, με πυκνή φύτευση και οικονομική άρδευση. Η απόδοση ξεκινά να δίνει καρπό στον τέταρτο χρόνο και στον έβδομο φτάνει στην κορύφωσή του.

Πολλοί ενδιαφέρονται να ασχοληθούν και ο κ. Κουσιδώνης δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει και να δώσει συμβουλές σε εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος