Μ. Σχοινάς: “Στη Θεσσαλονίκη δε χωράνε τάγματα εφόδου, ρητορικές και σύμβολα μίσους”

Tο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην πόλη. Ο κ. Σχοινάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλησα να βρεθώ εδώ στη πόλη μου με την μαρτυρική Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο τέλος μιας ιστορικής εβδομάδας. Μιας εβδομάδας που ξεκίνησε την Τρίτη στο Στρασβούργο όπου είχα τη τιμή να παρουσιάσω τη πρώτη στην ιστορία ευρωπαϊκή στρατηγική για την μάχη κατά του αντισημιτισμού. Ένα εμβληματικό κείμενο που θα συζητήσουμε με τους ευρωπαίους ηγέτες την Τετάρτη στο Μάλμοε. Που συνεχίστηκε τη Πέμπτη με την πρώτη επέτειο της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Κλείνω λοιπόν αυτή τη βδομάδα με τους Εβραίους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη στη πόλη που φέρνει βαριά στους ώμους της το βάρος της ιστορίας. Την πόλη-σύμβολο που για αιώνες αποτέλεσε πολυπολιτισμικό κέντρο της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη αλλά και την πόλη που βίωσε το μαρτύριο των 60.000 νεκρών του Άουσβιτς.

Μ. Σχοινάς: “Στη Θεσσαλονίκη δε χωράνε τάγματα εφόδου, ρητορικές και σύμβολα μίσους”

Με την σημερινή μου παρουσία εδώ θέλω να προβάλω δυο μηνύματα, ένα ευρωπαϊκό κι ένα ελληνικό. Ως αρμόδιος Αντιπρόεδρος θέλω να διαβεβαιώσω τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης ότι η ΕΕ δεν θα τις αφήσει απροστάτευτες απέναντι στις πολλές σύγχρονες απειλές που σκιάζουν τη ζωή τους. Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια τους, θα ενισχύσουμε την εκπαίδευση και τον πολιτισμό τους, θα κάνουμε το παν για να μην ξεχαστεί το άγος του Ολοκαυτώματος ειδικά τώρα που οι επιζώντες μας αφήνουν χωρίς τις προσωπικές τους αφηγήσεις. Και ως Έλληνας και Θεσσαλονικιός θέλω να διατρανώσω την βούληση των συμπατριωτών και συμπολιτών μου να μείνει η Θεσσαλονίκη ένας τόπος εξωστρέφειας, συνύπαρξης, δημοκρατίας και διαλόγου. Μια ευρωπαϊκή μητρόπολη όπου δε χωράνε τάγματα εφόδου, ρητορικές και σύμβολα μίσους. Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά και στη δημοκρατική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό και τον Ναζισμό. Ακόμη κι αν κάποιοι επιλέγουν να το ξεχνάνε, η Ιστορία θα τους το θυμίζει.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος