Η θερμοκρασία των θαλασσίων υδάτων αυξάνει με αποτέλεσμα τα στενά περάσματα στην Ερυθρά θάλασσα και το Γιβραλτάρ να γίνονται δίοδοι για την εισβολή ξενικών ειδών στην Μεσόγειο.
Ο Μιχάλης Μαργαρίτης υπεύθυνος θεμάτων αλιείας WWF, εξηγεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία της “εισβολής”, και ο ταχύς εγκλιματισμός τους βοηθά στην επιτυχή εξάπλωση τους.
Οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο, καθώς τα νέα είδη περίπου 1.000, ως ιδιαίτερα επιθετικά, συμβάλλουν στην εξαφάνιση άλλων ειδών της θαλάσσιας ζωής.
Οι αλιείς διαπιστώνουν μείωση των αλιευμάτων τους και αναζητούν τρόπους εκμετάλλευσης των ξενικών ειδών, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν από ζημιογόνος σε κερδοφόρα ψαριά.
Κάποια από αυτά, που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και υπολογίζονται γύρω στα 214, όπως το λεονταρόψαρο, η τρομπέτα και ο γερμανός είναι βρώσιμα είδη και μπορούν να καταναλωθούν, με το με το κατάλληλο καθάρισμα και μαγείρεμα καθώς είναι εξίσου θρεπτικά και νόστιμα. Απαγορευτικό για κατανάλωση μπαίνει στον λαγοκέφαλο, που είναι επικίνδυνο, καθώς περιέχει μια δηλητηριώδη τοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Ένα σαρκοφάγο ψάρι, το οποίο μειώνει τους πληθυσμούς των φυτοφάγων ψαριών και έτσι μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των φυκιών.
Οι καταναλωτές με την κατάλληλη ενημέρωση εμφανίζονται πρόθυμοι να βάλουν στο πιάτο τους τα νέα είδη, τα οποία είναι και φθηνότερα και βοηθούν στο να διατηρηθεί το εισόδημα των αλιέων.
Κάποιοι επαγγελματίες οι οποίοι ακόμη δεν τα γνωρίζουν τα απορρίπτουν ξανά στην θάλασσα, αλλά είναι θέμα χρόνου για να τα μάθουν. Όπως λέει ο κ. Μαργαρίτης, αυτό συνέβη με το ψάρι γερμανός, το οποίο πήρε το όνομα του από το σχήμα του κεφαλιού του που έμοιαζε με γερμανικό κράνος και οι ψαράδες το είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά στο Αιγαίο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος