Κάθετη καλλιέργεια πατάτας στην Σάμο

Τι μπορούν να κάνουν οι αγρότες για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους και να δώσουν εργασία σε πολύ κόσμο.

Την απάντηση αναζήτησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χάρης Ζαβουδάκης σε μια οικογενειακή επιχείρηση καλλιέργειας και τυποποίησης πατάτας.

Τρείς γενιές σε ένα συσκευαστήριο, προκειμένου οι καρποί της γής να δώσουν επιτέλους κέρδος, λέει ο Άγγελος Τριτσινιώτης, γεωργός, παραγωγός πατάτας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η παραγωγή και η διάθεση του προϊόντος μετά βίας κάλυπτε τα έξοδα. 

Κάθετη καλλιέργεια πατάτας στην Σάμο

Έτσι, επένδυσαν σε ένα σύγχρονο εργαστήριο συσκευασίας καθαρισμένης και κομμένης πατάτας. «Το πρόβλημα ήταν η διάθεση της, αλλά σύντομα το προϊόν κατέκτησε σχεδόν το 90% της αγοράς».

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Τριτσινιώτης από τα λίγα στρέμματα της καλλιέργειας έφτασαν να καλλιεργούν 120 στρέμματα. Τώρα δηλώνουν ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, που είναι πολλαπλό. Οι πελάτες, διάφορες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα ζητούν την έτοιμη καθαρισμένη πατάτα κομμένη σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ξεκινούν με την αποστολή των παραγγελιών το πρωί και δεν προλαβαίνουν την δουλειά έως το βράδυ.

Όσον αφορά την καλλιέργεια αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει ένας μόνον τόπος που έχει το όνομα προελεύσεως. Η Σάμος αποδεικνύεται αντάξια των υψηλών προδιαγραφών.

Κάθετη καλλιέργεια πατάτας στην Σάμο

Ενημερωτικά η πατάτα, μεπλούσιο ριζικό σύστηµα στην αρχή της ανάπτυξης της είναι αβαθές φυτό, το οποίο όσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, τόσο μειώνεται η πυκνότητα και το μέγεθος της ρίζας του. Οι κόνδυλοι µεγαλώνουν στο υπόγειο µέρος του φυτού πριν από την άνθισή. Οι ποικιλίες πατάτας που καλλιεργούνται σε όλες τις ηπείρους υπολογίζονται σε 3000, οι 700 εκ των οποίων καλλιεργούνται στην Ευρώπη. Η φύτευση αρχίζει τον Νοέµβριο στη νότια Κρήτη και τελειώνει το Απρίλιο στη βόρεια Ελλάδα. Χρειάζονται 90 έως 120 ηµέρες για τη συγκοµιδή, ανάλογα µε την πρωιµότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Όπως φαίνεται αυτές οι ιδανικές συνθήκες προσφέρονται στην Σάμο.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητούν οι καταναλωτές ‘όταν επιλέγουν τις πατάτες από το χωράφι και όχι από το ράφι; Μέτριο µέγεθος, επίπεδα µάτια, επιθυµητό χρώµα φλοιού (ανοικτό καφέ) και σάρκας (κίτρινο), απουσία µπλέ κηλίδων και άλλων βλαβών, να µην είναι σκασμένες, να µην έχουν πράσινες κηλίδες, να µην είναι κούφιες και να µπορούν να πλένονται εύκολα.

Φωτογραφίες: Επίδραση της αλατότητας στην ανάπτυξη της πατάτας σε ανοιξιάτικη καλλιέργεια, 2020, Αλέξανδρος Παπαζαφείρης – Πανεπιστήµιο Πατρών Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος