Στην Ελλάδα καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ήταν απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής ως φρούτο, αλλά και στο μαγείρεμα.
Το πολύτιμο ρόδι και την καλλιέργειά του παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης.
Μια εκτεταμένη καλλιέργεια στον νομό Σερρών στο Ροδολίβος, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, έγινε η πηγή του εισοδήματος για τον Δημήτρη Χατζόγλου, παραγωγό ροδιών.
«Στον νομό υπήρχαν πάντα ροδιές, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια ξεκίνησε μια πιο συστηματική καλλιέργεια και πάει καλά. Όπως όλες οι καλλιέργειες έχουν τις δυσκολίες τους, έτσι και το ρόδι θέλει φροντίδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ νερό, τακτική τροφή με λιπάσματα και το κατάλληλο κλίμα δίνουν παραγωγή καρπών ανώτερης ποιότητας»
Είναι ένας άγριος θάμνος που ευδοκιμεί στην πέτρα. Πρέπει να διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά για να φτάσει στην αγορά, εξηγεί ο κ. Χατζόγλου. «Να είναι πάνω από 279 γραμμάρια. Να μην έχει σκασίματα, ραγίσματα, για να πάει στο ράφι, ενώ τα μικρότερα και με εξωτερικές ρηγματώσεις πηγαίνουν για χυμό».
Τα οφέλη από την κατανάλωση ροδιού καταγράφονται σε πληθώρα ιατρικών ερευνητικών εργασιών για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ενώ λόγω των ισχυρών του αντιοξειδωτικών έχει αντιγηραντική δράση.
Όπως λέει η επιτυχία μιας καλλιέργειας προϋποθέτει γνώση. «Ο αγρότης πρέπει να κάνει έρευνα για την καταλληλότητα του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες και την προοπτική της διάθεσης του προϊόντος».
4.200 δέντρα απαιτούν την συνδρομή ολόκληρης της οικογένειας, αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει τους κόπους της. Δεν είναι τυχαίο ότι το λεγόμενο φρούτο του παραδείσου έχει συνδεθεί με την γονιμότητα, την ευημερία και την ευκαρπία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος