Η  μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται στο 50% των νέων μολύνσεων

Ο πενταπλασιασμός των κρουσμάτων έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ελληνική κοινωνία,  την οποία οι επιστήμονες περιγράφουν ως  εκτός ελέγχου. Οι μεταλλαγμένοι και περισσότερο μεταδοτικοί ιοί Δέλτα και Βήτα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στους πολίτες, αναζητώντας το δρόμο προς τους ανεμβολίαστους που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
Η  μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται στο 50% των νέων μολύνσεων και αυτό είναι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Οι εμβολιασμοί πάντως συνεχίζονται κανονικά, με τους πολίτες να προσέρχονται συνειδητοποιημένοι να  πάρουν τη ζωή τους πίσω.

Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη μάλιστα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες επέστρεψε και πάλι στην επιδημιολογική ενημέρωση ο όρος «ορφανά κρούσματα», ως όρος και λόγος ανησυχίας για τη δυναμική επανεμφάνιση και καταγραφή τους, ενώ ανακοινώθηκαν και 100 κρούσματα της νοτιαφρικανικής μετάλλαξης.

Τη Σάμο επισκέφθηκε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το ποσοστό των εμβολιασμένων στο νησί φτάνει το 45,5% ενώ λειτουργούν έξι εμβολιαστικές γραμμές.

Η  έκρηξη κρουσμάτων δεν έχει επίπτωση στο σύστημα Υγείας. Ο ιός προς το παρόν κυκλοφορεί ανάμεσα σε νέους, που συγχρωτίζονται στα μπαρ και στα κέντρα διασκέδασης στα νησιά. Έτσι δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος να σπείρει θύματα στο πέρασμά του, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εμφανίζει ήπια συμπτώματα και παρακολουθείται στο σπίτι.
Την ίδια ώρα εντατικοί είναι οι έλεγχοι  στα πλοία. Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης εκατοντάδες πολίτες που ταξιδεύουν για τις Σποράδες κρατούν τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να περάσουν τον έλεγχο και να επιβιβαστούν στο πλοίο. Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί.
Οι επιβάτες έχουν συμμορφωθεί στην πλειονότητά τους, επεσήμανε ο υπουργός  ναυτιλίας και νησιώτικης πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης από το λιμάνι του Πειραιά όπου βρέθηκε.
Και σήμερα είχε δεκάδες πολίτες στα σημεία που οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν rapid –test. Σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται rapid test σε 146 σημεία.

Επιμέλεια: Φρόσω Βαρβάρα, Λία Χριστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ