Έτος παραγωγής: (2019)
Βαλκάνια Εξπρές είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το 2006 σε ένα χάρτη που αγνοούσαμε για πολλές δεκαετίες, σε ένα κόσμο με ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, σε μια γεωγραφία που γεφυρώνει 3 ηπείρους και 2 Θάλασσες. Τα Βαλκάνια και η Ν.Α. Ευρώπη είναι ένα χαμένο κομμάτι της Ευρώπης που έρχεται να την ολοκληρώσει. Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι συνεχίζεται μέσα από τις εικόνες, τις αφηγήσεις και τις ζωές των άλλων.
Eπεισόδιο 8: Βουλγαρία: Από τον Αίμο στον Δούναβη
Σ’ αυτό το επεισόδιο ταξιδεύουμε στην άγνωστη βορειοδυτική Βουλγαρία. Ξεκινάμε από την πολύχρωμη Κοπρίβτσιτσα, κτισμένη σε μια κοιλάδα του Αίμου σε υψόμετρο 1.030 μέτρων. Περιδιαβαίνουμε στα περίτεχνα διακοσμημένα σπίτια της από τον καιρό της Εθνικής Παλιγγενεσίας των Βουλγάρων στα μέσα του 19ου αιώνα, που μοιάζουν με ανοικτό εθνογραφικό πάρκο. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στην πόλη Βράτσα, που είναι κτισμένη στους πρόποδες του Αίμου, και “φυλάει” τις βόρειες πύλες του. Εδώ, μεταξύ άλλων, επισκεπτόμαστε και το ιστορικό Μουσείο, όπου φιλοξενείται και ο περίφημος Θρακικός Θησαυρός του Ρόγκοζεν, που είναι και ο μεγαλύτερος της Βουλγαρίας.
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο γραφικό χωριό Τσίπροβτσι που υπήρξε μεγάλο κέντρο της βουλγαρικής υφαντουργίας, φημισμένο για τα περίτεχνα κιλίμια του. Εδώ συναντάμε τις τελευταίες υφάντρες, αλλά και ειδικούς στη φυσική βαφή νημάτων από βότανα. Από εκεί κατευθυνόμαστε στο απόκοσμο κάστρο του Μπελογκράντσικ, κτισμένο μέσα στους βράχους, σε μια περιοχή που μοιάζει με “Καππαδοκία της Βουλγαρίας”…
Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Γιάννης Νταρίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Τσουτσούλης
Διεύθυνση παράγωγης: Μανώλης Ζανδες
Ερευνα – κείμενα: Γιώργος Στάμκος
Οργάνωση παράγωγης: Νόπη Ράντη, Βασίλης Τσαρτσάνης
Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας
Το Ντοκιμαντέρ αναρτάται στη διεύθυνση :
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος