Δεν ήρθαν οι αγριόπαπιες στο δέλτα του Έβρου, λόγω καιρού

Ένας γαλήνιος, ονειρικός κόσμος ξεδιπλώνεται ανάμεσα στις καλαμιές του υδροβιότοπου στον Έβρο. Εκεί που συσσωρεύεται η πλούσια υλή στην εκβολή και γίνεται ο αγαπημένος τόπος ξεχειμωνιάσματος των μεταναστευτικών πτηνών.  

Δεν ήρθαν οι αγριόπαπιες στο δέλτα του Έβρου, λόγω καιρού

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, αγγίζει με προσοχή την περιοχή που εμφανίζεται τόσο εύθραυστη και ευαίσθητη στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος, εξηγεί πως ένας πολύ ήπιος χειμώνας στην αρκτική Τούνδρα της Σιβηρίας και τον Δούναβη, κράτησε τα πουλιά τον χειμώνα που μόλις πέρασε στον κάποτε παγωμένο βορρά.

Ο αριθμός των πτηνών που έφτασαν φέτος στον Έβρο ήταν ιδιαίτερα μειωμένος, γιατί το θερμόμετρο του πλανήτη δεν ενεργοποίησε την ανάγκη μετακίνησης τους προς τον νότο. Έμειναν να διαχειμάσουν σε περιοχές του πλανήτη που άλλοτε ήταν απολύτως αφιλόξενες κατά τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Δεν ήρθαν οι αγριόπαπιες στο δέλτα του Έβρου, λόγω καιρού

Ειδικά, οι πρασινοκέφαλες πάπιες είναι λιγότερες από 10.000 και οι χήνες που ταξίδεψαν υπολογίζονται γύρω στις 2.000. Ωστόσο, 9.000 Νανόκυκνοι τον Οκτώβριο πραγματοποίησαν το δύσκολο ταξίδι, έχοντας ενστικτωδώς την γνώση  ότι στο δέλτα θα βρούν εύκολα άφθονο φαγητό.

Οποιαδήποτε περίοδο του έτους ο Έβρος ένα σταυροδρόμι του φτερωτού κόσμου, προσφέρεται για επίσκεψη από ορνιθολόγους και παρατηρητές της άγριας φύσεως.

Δεν ήρθαν οι αγριόπαπιες στο δέλτα του Έβρου, λόγω καιρού

Εν τούτοις, ένας μοναδικός υγρότοπος διεθνούς σημασίας κινδυνεύει από την κλιματική κρίση και εφ’ όσον, όπως όλα δείχνουν, αυτή συνεχιστεί το τοπίο αναμένεται να αλλάξει δραματικά και η γοητεία τόσο του τοπίου όσο και της ζωής σε αυτό θα αποτελεί ανάμνηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος