Ακατάλληλα για άρδευση τα  νερά της τάφρου Λαψίστας 

Όταν λιγοστεύουν τα νερά τότε ο βυθός αποκαλύπτεται, τα φερτά υλικά σήπονται, γίνονται εστία ρύπων και περιορίζεται η δυνατότητα αρδεύσεως.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος παρουσιάζει το θέμα της τάφρου Λαψίστας από την οποία ποτίζονται 25.000 στρέμματα και προκαλεί ανησυχία στους αγρότες του Νεοχωρίου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Μιχάλης Τζίμας, αγρότης, τονίζει ότι για φέτος η καταστροφή είναι ολική και δεν μπορεί να σωθεί κάτι, αλλά να βρεθεί μια λύση για του χρόνου. Η έλλειψη επαρκούς νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί προβλήματα, αλλά πρέπει να βρεθούν λύσεις, με ταμιευτήρες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ξανά το ίδιο πρόβλημα, να αποκατασταθεί το έργο της τάφρου, το οποίο μετρά εξήντα χρόνια και έχει υποκύψει στην ανάλογη φθορά.

Ακατάλληλα για άρδευση τα  νερά της τάφρου Λαψίστας 

«Στην περιοχή καλλιεργούνται καλαμπόκι, τριφύλλι και πατάτες, προϊόντα τα οποία παραδίδονται κυρίως στους κτηνοτρόφους. Καθώς δεν υπάρχει νερό για πότισμα θα δημιουργηθεί έλλειψη σε ζωοτροφές και το κόστος θα γίνει δυσβάστακτο».

Οι μετρήσεις που έγιναν από την Περιφέρεια, και το Πανεπιστήμιο στην τάφρο με λήψεις νερού από επτά σημεία διαπίστωσαν ρυπογόνο φορτίο και οι αρμόδιοι αποφαίνονται ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο έλεγχος για την μόλυνση δείχνει φορτίο 543 μονάδων, ενώ τα φυσιολογικά όρια κυμαίνονται στο 10, γεγονός που καθιστά το νερό ακατάλληλο και για φέτος δεν δόθηκαν άδειες ποτίσματος.

Ακατάλληλα για άρδευση τα  νερά της τάφρου Λαψίστας 

Ο βιολογικός πρέπει να δουλεύει κανονικά. Να γίνουν ταμιευτήρες για να συλλέγεται το νερό του χειμώνα από τα χιόνια και τις βροχές στην Ήπειρο και να διανέμεται το καλοκαίρι, λέει ο κ. Τζίμας. «Για φέτος χρειάζονται αποζημιώσεις προκειμένου να αντέξουν αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Τα αποτελέσματα των ελέγχων της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των  Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν εμφανίζουν μόλυνση εξ αιτίας του βιολογικού καθαρισμού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑ), αλλά για να βρεθούν τα αίτια, αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από την Περιφέρεια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε τι βαθμό ευθύνεται ο βιολογικός για το πρόβλημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος