Τις θέσεις τους για το προσφυγικό παρουσίασαν σήμερα, εκπαιδευτικοί – και όχι μόνο – σε ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βυρ. Κοτζαμάνης , παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για το μεταναστατευτικό που αφορούν την περίοδο 2006 – 2015 και βασίζονται σε έρευνα που διενήργησε ο ίδιος.
Όπως τόνισε, λόγω της συγκυρίας και της πολιτικής της Ε.Ε. , που δεν έχει καμία σχέση με διεθνές δίκαιο και ανθρωπισμό, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να φιλοξενήσει και να εντάξει περί τους 100.000 έως 150.000 πρόσφυγες-μετανάστες.
«Αυτό δεν είναι καθόλου τραγικό ούτε συνταρακτικό, αφού η Ελλάδα έχει ένα εκατομμύριο αλλοδαπούς και αν προστεθούν επιπλέον 150.000 δεν είναι μεγάλη η διαφορά, πόσο μάλλον που αυτοί οι άνθρωποι από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν προέρχονται από μεσαία κοινωνικά στρώματα και δεν έχουν μεγάλες κοινωνικές διαφοροποιήσεις με εμάς» επισήμανε ο κ. Κοτζαμάνης, προσθέτοντας πως αντί να μεμψιμοιρούμε είναι καλύτερα να σκεφτούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές ένταξης αυτών των ανθρώπων στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου, η αναφορά του διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, Απ. Ζαχαρού ότι στο σχολείο του το 52% των μαθητών είναι αλλοδαποί και προέρχονται από 21χώρες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, ενώ υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί και Βούλγαροι.
Τα παιδιά αυτά σε ποσοστό 90% μένουν στους ξενώνες της Άρσις στη Μακρινίτσα και του Ερυθρού Σταυρού στην Αγριά, ενώ όπως είπε ο κ. Ζαχαρός, είναι απόλυτα συνεργάσιμα.
«Το θετικό με την ημερίδα είναι ότι επίσημα πλέον η Πολιτεία, μέσω θεσμών όπως η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αγκαλιάζει και αυτά τα παιδιά, γιατί για πέντε χρόνια η ένταξη των παιδιών αυτών βασίζονταν στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών με μεγάλη γραφειοκρατία και κενά νόμου» τόνισε ακόμη, ο κ. Ζαχαρός.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Α’/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζος ανέφερε ότι μετά από κατευθύνσεις που πήραν από το Υπουργείο Παιδείας, προσπαθούν με κάποιους τρόπους να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάποια βασικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την ηθική στήριξη των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών , είτε είδη διατροφής και ένδυσης. Ο κ. Πολύζος επισήμανε ακόμη, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να φοιτούν από την ερχόμενη σχολική χρονιά παιδιά προσφύγων-μεταναστών στα σχολεία της Μαγνησίας.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε σημαντική και επίκαιρη την ημερίδα που αφορά τον εκπαιδευτικό κόσμο, προβλέποντας ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει για αρκετό καιρό την πατρίδα μας και προσθέτοντας πως πρέπει να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας για να κατανοήσουν ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πλέον, έτσι κι αλλιώς, είναι ανάμεσά μας.
Ο διευθυντής Β ’/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκρ. Σαβελίδης είπε ότι η εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωτικής πρωτοβουλίας κυρίως μεταξύ των επιστημονικών φορέων της πόλης ώστε να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού με γνώμονα πάντα τον ανθρωπισμό και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο.
Εξάλλου, το γεγονός ότι οι Σύλλογοι Γονέων, είτε μεμονωμένα, αθόρυβα και μεθοδικά, είτε συνολικά μέσω της Ένωσης Γονέων, έδειξαν ήδη την αλληλεγγύη τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν τόσο προς τους πρόσφυγες, όσο και για την κάλυψη πολλών ακόμη αναγκών που έχουν δημιουργηθεί πλέον, σε αρκετές οικογένειες συμπολιτών, επεσήμανε στην εισήγησή του στη διάρκεια της εκδήλωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου, Ηλίας Κουτσερής.
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης, κατέθεσε επίσης, πρόταση για τη δημιουργία μόνιμου δικτύου υποστήριξης, ώστε να επιτυγχάνεται η αμεσότητα και ο σωστός συντονισμός.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος