Βόλος: Απέτυχε και διακόπτεται το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα μείωσης της λυματολάσπης στον Βιολογικό

Στην διακοπή του πιλοτικού προγράμματος μείωσης της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού με την μέθοδο των μικροοργανισμών προχώρησε η ΔΕΥΑΜΒ, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή της “μετά από 45 ημέρες εφαρμογής και παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του αναδόχου, το Πρόγραμμα απέτυχε πλήρως να ικανοποιήσει τους δεσμευτικούς όρους και στόχους της Σύμβαση”.

Εκ του λόγου αυτού, όπως γνωστοποίησε η ΔΕΥΑΜΒ, προχώρησε ήδη στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον του αναδόχου ως αποκλειστικά υπαίτιου για την αστοχία του Προγράμματος και των επιπτώσεων της εφαρμογής του στις ΕΕΛ.

Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ είχε συνάψει την σχετική σύμβαση με την Εταιρεία ΕΔΙΑΣ, η οποία εφάρμοσε την τεχνολογία βιοεξυγίανσης, με βασικό στόχο τη μείωση των ποσοτήτων της αφυδατωμένης λάσπης και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο – και προκαλεί απορία – πως μέχρι και πριν ενάμιση μήνα περίπου, ο έκπτωτος δήμαρχος Βόλου  και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Αχιλλέας Μπέος διαφήμιζε το εν λόγω πρόγραμμα ως πρωτοποριακό και μάλιστα, στις 9 Νοεμβρίου είχε καλέσει δημάρχους από όλη την Θεσσαλία, τους οποίους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων. Σε δηλώσεις του μάλιστα, εκείνη την μέρα, ο πρώην δήμαρχος είχε τονίσει ότι τα πρώτα δείγματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα τόσο για τον ΧΥΤΑ όσο και τον Βιολογικό είναι πολύ καλά.

Να σημειωθεί πως το κόστος του πιλοτικού προγράμματος ήταν 20.000 € για διάστημα δύο μηνών. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Παπαευσταθίου πάντως, επειδή δεν είχε αποτέλεσμα και δεν ολοκληρώθηκε, ο ανάδοχος δεν θα πάρει τα χρήματα που προέβλεπε η σύμβαση.

Για πρωτοφανές φιάσκο κάνει λόγο η Επιλογή Ευθύνης

Στο μεταξύ, για πρωτοφανές φιάσκο του «συστήματος Μπέου» σε σχέση με το πολυδιαφημισμένο πιλοτικό πρόγραμμα για τη δήθεν εξάλειψη της λυματολάσπης του Βιολογικού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», θέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα, καίρια ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Πρώτα απ’ όλα, αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος από τη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ που αισθάνεται την ανάγκη να δώσει κάποια εξήγηση και να ζητήσει ένα συγγνώμη για το φιάσκο, ενώ υπενθυμίζει ότι ο σε αργία, πλέον, δήμαρχος στην παρουσίαση του προγράμματος έκανε λόγο για συμφέροντα εταιριών αξίας εκατομμυρίων ευρώ που υποτίθεται ότι θα έμεναν πλέον εκτός του Βιολογικού, αφήνοντας υπαινιγμούς για το γεγονός ότι το σύστημα δεν εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη, πως οφείλουν να ενημερώσουν, αν η αρμόδια Υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ είχε διατυπώσει την επιστημονική της άποψη για το πρόγραμμα και πότε έγινε αυτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος