Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Fox News, ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν, τονίζοντας πως οι επαφές κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω σύγκλισης μέσω της διπλωματικής οδού.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών, επισήμανε ότι πλέον η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην Τεχεράνη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ιράν», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί -μεταξύ άλλων- να της παραδοθεί όλη η ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην κατοχή της η Ισλαμική Δημοκρατία.
“We've made clear that we absolutely need to see the nuclear material come out of the country of Iran…the ball is in the Iranians' court because we put a lot on the table.” — VP Vance pic.twitter.com/s4Ki2HqL4U
— Vice President JD Vance (@VP) April 14, 2026
Στενά του Ορμούζ
Ο Βανς δήλωσε ότι η προσδοκία της διεθνούς κοινότητας είναι πως το Ιράν θα προχωρήσει σε βήματα που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Όπως ανέφερε, η εξέλιξη αυτή θεωρείται κρίσιμη για τη σταθερότητα στην περιοχή και την απρόσκοπτη ναυσιπλοΐα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προόδου μέσω διπλωματικών κινήσεων από την Τεχεράνη.
Παράλληλα, κατηγόρησε την ιρανική κυβέρνηση ότι εμπλέκεται σε «πράξη οικονομικής τρομοκρατίας» εμποδίζοντας την κυκλοφορία μέσω του Στενού του Ορμούζ.
«Το Βατικανό θα πρέπει να περιοριστεί σε ζητήματα ηθικής»
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το Βατικανό θα πρέπει να «παραμείνει σε θέματα ηθικής», σχολιάζοντας τη στάση της Αγίας Έδρας σε διεθνή και πολιτικά ζητήματα. «Πιστεύω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ήταν καλύτερο για το Βατικανό να επιμείνει σε ζητήματα ηθικής… και να αφήσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να επιμείνει στην υπαγόρευση της αμερικανικής δημόσιας πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος