Β. Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ειρήνη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να λάβει τα «αναγκαία» μέτρα ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσία.

«Η αντιπροσωπεία μας βρίσκεται τώρα στην Κωνσταντινούπολη και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για την ειρήνη. Φυσικά, ένα σημείο εκκίνησης θα ήταν μία κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικού χαρακτήρα ενέργειες, απελευθέρωση αιχμαλώτων και επιστροφή των παιδιών που έχουν απαχθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι από την Λιθουανία ζητώντας παράλληλα την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αν η σημερινή συνάντηση στην Τουρκία δεν αποφέρει «τίποτε».

Νωρίτερα, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να λάβει «σημαντικά μέτρα για την ειρήνη» κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη με την Ρωσία και έχει καλέσει την Μόσχα να μην επαναλάβει τα ίδια απαράδεκτα για το Κίεβο και τους συμμάχους του τελεσίγραφα.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφθασε την Κωνσταντινούπολη με ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και την βούληση να λάβει σημαντικά μέτρα για την ειρήνη», δήλωσε στο AFP μέλος της αντιπροσωπείας. «Αν (οι Ρώσοι) είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και όχι να επαναλαμβάνουν τα ίδια τελεσίγραφα, τότε μπορεί να υπάρξουν καλές και σημαντικές ειδήσεις σήμερα», πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί «δεν γνωρίζουν τι έχουν φέρει οι Ρώσοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι δεν έχουν γνωστοποιήσει την θέση τους ούτε σε μας, ούτε στην Τουρκία, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πριν από την συνάντηση με την ρωσική αντιπροσωπεία, τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για «να συντονίσουν τις θέσεις τους», ανακοίνωσε η ουκρανική διπλωματία.

Ρώσοι και Ουκρανοί θα συναντηθούν στις 13.00 τοπική ώρα για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών υπό τουρκική μεσολάβηση, έπειτα από την πρώτη συνάντηση στις 16 Μαΐου. «Ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών Σέρχιι Κισλίτσια και ο Ολεξάντρ Μπεβζ, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, συναντήθηκαν με εκπροσώπους των ευρωπαίων εταίρων της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανακοίνωσε στο Χ ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Γκεόργκι Τίχι. «Οι πλευρές συντόνισαν τις θέσεις εν όψει της σημερινής συνάντησης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος