Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν αναστέλλει την εφαρμογή του νέου νόμου για την υποχρεωτική μαντίλα

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανέστειλε την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την υποχρεωτική χρήση της ισλαμικής μαντίλας (χιτζάμπ) από τις γυναίκες, μεταδίδει το πρακτορείο DPA .

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάς έδωσε εντολή να μην εφαρμόσουμε τον νόμο για το χιτζάμπ», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μοχαμέντ Μπάγκερ Γκαλιμπάφ. Παρόλο που το κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερισχύει, ανέφερε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων Entekhab.

Το Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων στο Ιράν και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Ο συγκεκριμένος νόμος, που εγκρίθηκε πέρυσι από σκληροπυρηνικούς Ισλαμιστές βουλευτές, προέβλεπε αυστηρά πρόστιμα, απομάκρυνση από το δημόσιο και, σε περιπτώσεις υποτροπής, ποινές φυλάκισης για γυναίκες που δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

Ο νόμος επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά η εφαρμογή του αναβλήθηκε λόγω μαζικών διαδηλώσεων τόσο στο Ιράν όσο και στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση άσκησε βέτο στον νόμο και ανακοίνωσε αλλαγές. Μεταξύ των επικριτών του είναι και ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, ένας μετριοπαθής συντηρητικός, ο οποίος ανησυχεί για ενδεχόμενη αναζωπύρωση των διαμαρτυριών.

Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί του κοινοβουλίου επιμένουν ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, υποστηρίζοντας ότι οι ισλαμικές αξίες πρέπει να προστατευτούν για να αποτραπεί μια «δυτική πολιτισμική εισβολή».

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγές: DPA, agerpres.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος