Το προφίλ του 89χρονου δράστη: Από τον εγκλεισμό σε ψυχιατρείο στην εμμονή για τη σύνταξη και την ένοπλη επίθεση

Σύνοψη
  • Το 2018 είχε απειλήσει την εισαγγελέα και είχε αφήσει στο γραφείο της τέσσερις σφαίρες, γεγονός που οδήγησε στην εντολή εγκλεισμού του σε ψυχιατρείο
  • Η εγγονή του κατέθεσε στην αστυνομία ότι ο παππούς της είχε διαρκή διαμάχη με τον ΕΦΚΑ
  • Στην επιστολή που άφησε στο Πρωτοδικειο, αναφέρει ότι «του φέρθηκαν σαν αδέσποτο σκυλί» και ότι «θα τους δαγκώσει κι εκείνος σαν σκυλί»

Οι αρχές έχουν πλέον αποκωδικοποιήσει πλήρως τις κινήσεις του 89χρονου δράστη, ο οποίος το πρωί άνοιξε πυρ στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Εφετείο Αθηνών, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους και προκαλώντας σοκ σε μία γυναίκα.

Το χρονικό των μετακινήσεών του δείχνει ότι η πράξη του ήταν προμελετημένη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ηλικιωμένος ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας, όπου πήρε ταξί με προορισμό τον ΕΦΚΑ Κεραμεικού. Μάλιστα, ζήτησε από τον οδηγό να τον περιμένει, καθώς, όπως του είπε, στη συνέχεια θα πήγαιναν μαζί στην Πάτρα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο οδηγός όμως δεν μπόρεσε να περιμένει, καθώς ο 89χρονος καθυστερούσε. Έτσι έφυγε από το σημείο. Ο δράστης τότε πήρε δεύτερο ταξί, αυτή τη φορά με προορισμό το Εφετείο και το Πρωτοδικείο στην οδό Λουκάρεως. Από εκεί, εκτιμάται ότι επιβιβάστηκε ξανά σε ταξί για να φτάσει στην Πάτρα.

Το παρελθόν του

Οι αρχές εξετάζουν και το ιστορικό του 89χρονου, ο οποίος το 2018 είχε οδηγηθεί σε ψυχιατρική κλινική κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Τότε, κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης για τα ένσημά του, είχε μεταβεί στο γραφείο εισαγγελέως για να διαμαρτυρηθεί, θεωρώντας ότι δεν του φέρθηκαν σωστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε απειλήσει την εισαγγελέα και είχε αφήσει στο γραφείο της τέσσερις σφαίρες, γεγονός που οδήγησε στην εντολή εγκλεισμού.

Η επιστολή που άφησε πίσω

Στον φάκελο που άφησε πίσω του, ο 89χρονος περιγράφει τη ζωή του, πού γεννήθηκε, πού μεγάλωσε, πού υπηρέτησε τη θητεία του, αλλά και τις εργασίες που έκανε στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στο Σικάγο.

Αναφέρει ότι για αυτές τις εργασίες λάμβανε σύνταξη από το εξωτερικό, όμως όπως γράφει, στην Ελλάδα δεν αναγνωρίστηκαν τα ένσημά του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει ελληνική σύνταξη.

Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της επιστολής του, σημειώνει ότι «του φέρθηκαν σαν αδέσποτο σκυλί» και ότι «θα τους δαγκώσει κι εκείνος σαν σκυλί».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η επίθεση στο Πρωτοδικείο

Στο Πρωτοδικείο πυροβόλησε και τραυμάτισε τέσσερις γυναίκες δικαστικές υπαλλήλους. Στη συνέχεια πέταξε τρεις φακέλους και φώναξε: «Εδώ βρίσκεται ο λόγος που έκανα ό,τι έκανα».

Το προφίλ του 89χρονου δράστη: Από τον εγκλεισμό σε ψυχιατρείο στην εμμονή για τη σύνταξη και την ένοπλη επίθεση
Το όπλο του 89χρονου

Κατά τη διαφυγή του, φέρεται να έβαλε το χέρι στην τσέπη προσποιούμενος ότι είχε δεύτερο όπλο, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που τον καταδίωκαν να σταματήσουν.

Υπάλληλοι του Πρωτοδικείου καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος στην είσοδο, ενώ είχαν διαμαρτυρηθεί και πριν από λίγες ημέρες για το ζήτημα της ασφάλειας. Οι τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο παραμένουν σε κατάσταση σοκ.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο 89χρονος είχε άριστη γνώση στη χρήση όπλων. Στο παρελθόν κατείχε νόμιμα όπλα, τα οποία όμως είχαν κατασχεθεί μετά τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική δομή.

Εμμονή με τη σύνταξη: «Θα τους σκοτώσω»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγγονή του κατέθεσε στην αστυνομία ότι ο παππούς της είχε διαρκή διαμάχη με τον ΕΦΚΑ και συχνά επαναλάμβανε πως «θα τους σκοτώσει».

Από τον ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι ο 89χρονος λάμβανε μικρή σύνταξη από τον ΟΓΑ και ζητούσε να αναγνωριστούν ένσημα από εργασία στο εξωτερικό, ώστε να αυξηθεί το ποσό. Είχε κινηθεί δικαστικά, χωρίς όμως να δικαιωθεί.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Παναγιωτίδης

Σχετικές ειδήσεις:

Με ταξί από την Αθήνα έφτασε στην Πάτρα ο 89χρονος – Θα μεταχθεί στη ΓΑΔΑ

Επίθεση στον ΕΦΚΑ: Ο 89χρονος φέρεται να είχε προβλήματα με τη σύνταξή του – «Απειλούσε ότι θα σκοτώσει», καταγγέλλει η ανιψιά του

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος