Σύνταξη: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
Η φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά του σχεδίου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση των νέων προϋπολογισμών της ΕΕ στην περίοδο 2028-2034 (το αποκαλούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο-MFF) είναι το θέμα που αναλύεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00)
Τελικά προβλέπει καθαρή αύξηση και πόσο της συνολικής χρηματοδότησης ; Θα υπάρξει μείωση της ΚΑΠ και τι σημαίνει η ενσωμάτωση των αγροτικών και διαρθρωτικών ταμείων που επιδιώκει ; Ποια είναι η λογική εθνικοποίησης στην εφαρμογή και επίβλεψη αυτών των πολιτικών σε εποχή σκανδάλων και κριτικής για έλλειψη διαφάνειας σε χώρες μέλη;
Γιατί διαφωνούν ήδη σχεδόν όλες οι πλευρές ; Σε τι βαθμό το σχέδιο της Κομισιόν για το επταετές MFF θα οδηγήσει σε στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και πόσο κάτι τέτοιο θα συμβαδίζει με βιώσιμη ανάπτυξη σε άλλους τομείς ; Ποια συν και τα πλην διαγράφονται για την Ελλάδα ; Πόσο μακρύς και σύνθετος θα είναι ο δρόμος για την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών μελών, αλλά και του Συμβουλίου με το Ευρωκοινοβούλιο για οριστικοποίηση των προϋπολογισμών, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;
Για τα θέματα αυτά ερωτάται ο Διονύσης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρία των θεσμών και πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Να τονιστεί ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) για την επταετία 2028-2034 και κατά συνέπεια ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για αυτή την περίοδο δεν αποτελεί απλώς μια λογιστική καταγραφή δαπανών και κονδυλίων. Περιέχει το πολιτικό και οικονομικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια δείχνει «ποια Ευρώπη θέλουν» θεσμοί και εταίροι.
Κατά συνέπεια, όπως υπογραμμίζεται και στη συζήτηση με τον κ. Δημητρακόπουλο, η σχετική διαπραγμάτευση, που ξεκινά στις Βρυξέλλες κι αναμένεται να διαρκέσει 18-24 μήνες ή κι ακόμη περισσότερο, μάς αφορά και μάλιστα πολύ. Διότι, πολύ απλά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ –και δη χώρες όπως η Ελλάδα– εξαρτώνται πάντα σημαντικά από τις κοινοτικές χρηματικές ροές που θα προκύψουν. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το πόσα εκ των 2 τρισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για το σύνολο της περιόδου θα γίνουν αποδεκτά, αλλά και από την ικανότητα των χωρών μελών να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες που θα διέπουν το καινούργιο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Γιατί το βασικό που θα αλλάξει, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η συμμετοχή στα προγράμματα και τους πόρους δεν θα γίνεται πλέον αυτόματα, αλλά θα προϋποθέτει πειστική τεκμηρίωση, στόχους και εσωτερικό έλεγχο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος