Το Ιράν προχώρησε σήμερα Τετάρτη στην άρση της κατάσχεσης δεξαμενόπλοιου, πέντε ημέρες μετά την ακινητοποίησή του στον Περσικό Κόλπο — το πρώτο περιστατικό αυτού του τύπου από τότε που η Τεχεράνη μείωσε τη στρατιωτική της δραστηριότητα στην περιοχή, έπειτα από τις κοινές αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ και ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης Columbia Shipmanagement, και τα 21 μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Talara, που φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ, είναι καλά στην υγεία τους.
Το Talara βρισκόταν σε πορεία προς τη Σιγκαπούρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν αναχαιτίστηκε την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η εταιρεία είχε χάσει την επικοινωνία με το πλοίο περίπου 20 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Χορ Φακάν στα ΗΑΕ. Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε φορτίο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (gasoil).
Το Σάββατο, το Ιράν επιβεβαίωσε αρχικές αναφορές για την κατάσχεση του πλοίου, επικαλούμενο «υποτιθέμενες παραβιάσεις» και αναφέροντας ότι το πλοίο οδηγήθηκε σε ιρανικά χωρικά ύδατα.
Η Columbia Shipmanagement ανακοίνωσε ότι το πλοίο αφέθηκε να συνεχίσει την πορεία του στις 04:42 τοπική ώρα (01:12 GMT) στις 19 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον του πλοίου, του πληρώματος ή των διαχειριστών και ιδιοκτητών του.
«Έχουμε ενημερώσει τις οικογένειές τους και το πλοίο μπορεί πλέον να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του», ανέφερε η εταιρεία.
Το Ιράν έχει ιστορικό κατασχέσεων δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο, ωστόσο δεν είχε προβεί σε κάποια τέτοια ενέργεια αφότου περιόρισε τη στρατιωτική του δραστηριότητα μετά τη 12ήμερη σειρά ισραηλινών επιδρομών τον Ιούνιο, στις οποίες συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος