«Tίποτα δεν γίνεται εάν σηκώνεσαι με θολωμένο μυαλό», τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας και Μεταβολικών Παθήσεων στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Δημητριάδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις», για τη σημασία του ύπνου και της διατροφής, ειδικά για τους εφήβους που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Έφηβος ο οποίος σιτίζεται κανονικά, δεν έχει ανάγκη από επιπλέον βιταμίνες, είναι υπερβολές, μη σας πω ότι είναι και βλάβη να παίρνεις βιταμίνες παραπάνω απ όσες παίρνεις από την τροφή σου, ξεκαθάρισε παράλληλα ο καθηγητής.
Ο ύπνος «συνεργείο» των κυττάρων
«Oι πανελλήνιες εξετάσεις είναι από τις πιο στρεσογόνες περιόδους της ζωής μας και ένα από τα tips που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει είναι τι πρέπει για να εκπαιδευτεί το βιολογικό ρολόι, να έχει όσο γίνεται σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης. Μπορεί να είναι λίγο λιγότερες, αλλά να είναι σταθερές», είπε ο καθηγητής και ως προς τη διάρκεια ανέφερε: «Η διάρκεια του ύπνου έχει καθοριστεί από τη φυσική επιλογή στα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης που αποφάσισε ότι για τους ενήλικες είναι επτά με οκτώ ώρες, ενώ για τους εφήβους που δίνουν εξετάσεις και είναι πριν την ενηλικίωση, μπορεί να φτάνει πάνω από 8 – 9 ώρες την ημέρα.
Μέσα από το οχτάωρο τα 2/3 του ύπνου γίνονται οι επισκευές στους ιστούς, δηλαδή περνάνε συνεργείο τα κύτταρα, αυτά που είναι νεκρωμένα αντικαθίστανται και αυτά τα οποία έχουν υποστεί βλάβη φτιάχνονται.
Το δίωρο όμως πριν από το ξύπνημα είναι επίσης σημαντικό γιατί αποτελεί προετοιμασία για τη διαδραστικότητα με το περιβάλλον.
«Καθορίζει τη μνήμη, καθορίζει την ικανότητα συγκέντρωσης, καθορίζει την ικανότητα διαδραστικότητας με τη γνώση, ώστε οι έφηβοι να κρίνουν και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν με σωστό τρόπο αυτά τα οποία μάθανε. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να συμβεί, όταν σηκώνεσαι με θολωμένο μυαλό. Και σίγουρα για αυτή την ηλικία, για τις εξετάσεις που δίνουν που έχουν σημασία όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να κοιμούνται τις ώρες που πρέπει.
Μπορεί να χρειάζεται να μελετήσει λίγο παραπάνω, αλλά μία ώρα περίπου ίσως και λίγο παραπάνω πριν πάει να κοιμηθεί, να σταματήσει την ακαδημαϊκή ενασχόληση. Διάβασε ένα καλό βιβλίο, χαλάρωσε, άκουσε λίγη καλή μουσική. Όχι Βαμβακάρη βέβαια που δεν είναι για να πας να κοιμηθείς. Ο Μότσαρτ είναι το καλύτερο, αρκεί να σου αρέσει η κλασική μουσική».
«Όχι οθόνες μία με δύο ώρες πριν πάνε για ύπνο»
«Το χειρότερο είναι ότι πηγαίνουν να κοιμηθούν με το τάμπλετ δίπλα κι αν ξυπνήσουν το ανοίγουν. Το βιολογικό ρολόι βλέπει φως εκείνη τη στιγμή, ενώ είναι σκοτάδι και μπερδεύεται. Μία νύχτα κακού ποιοτικά ή λιγότερου ύπνου, μπορεί να διαλύσει την επόμενη μέρα το βιολογικό ρολόι κι αν συμβεί κατ εξακολούθησιν, μπορεί πραγματικά να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά», τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας:
«Η κακή ποιότητα και ποσότητα του ύπνου κατά συρροήν, όταν γίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ενήλικες, δεν μπορεί να κάνει βλάβες στα γονίδια, αλλά κάνει βλάβες στον τρόπο που εκφράζονται αυτά, που σημαίνει ότι μεταφέρονται στην επόμενη γενιά. Στη δικιά μου γενιά είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά, καθώς οι πατεράδες και οι μανάδες μας περάσανε μια Κατοχή, δεν κοιμόντουσαν εκείνη την περίοδο».
Tips για να έρθει ύπνος
Με αφορμή μία προσφιλή συνήθεια της γυναίκας του, ο Γιώργος Δημητριάδης εξηγεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ένα αμινοξύ το οποίο είναι απαραίτητο να πάει στον εγκέφαλο και να γίνει μελατονίνη, η οποία είναι η ορμόνη που σε προετοιμάζει να πας να κοιμηθείς.
«Ένα ζεστό γάλα πριν κοιμηθείς, ένα γιαούρτι με λίγο μέλι, τυράκι με δύο κράκερς ολικής άλεσης, βοηθούν στο να πας να κοιμηθείς, 8 με 9 ώρες το λιγότερο», είπε, διευκρινίζοντας ότι όταν τα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι έχουν μικρές ποσότητες αυτού του αμινοξέος, βοηθάει να πάρεις λίγο υδατάνθρακα μαζί».
Ο καθηγητής παρέπεμψε σε «πολύ καλή φίλη, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο», η οποία όταν έδινε εξετάσεις στην Αμερική, έπαιρνε ένα ποτήρι ζεστό γάλα με δύο κουλουράκια και πήγαινε για ύπνο.
Κλείνοντας, ο Γιώργος Δημητριάδης, είπε ότι οι πανελλαδικές και οι εξετάσεις είναι μία περίοδος η οποία είναι σύντομη, «θα περάσει και τελείωσε» κι από κει και πέρα το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί για να μη χαλάσει το βιολογικό ρολόι, δηλαδή όχι «ξεσάλωμα ως τις 4 το Σαββατοκύριακο».
Πηγή: ΕΡΤΝews – εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Κατερίνα Δούκα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος